A prosztatarák kezelése
Európában a leggyakoribb, nem bőr eredetű daganat a prosztatarák, melyet évente csaknem 1 millió férfiben diagnosztizálnak és közel negyedmillió életet követel világszerte.

Magyarországon az onkológiai adatok alapján a harmadik leggyakoribb halálok a férfiak körében. Sajnos hazánkban a késői felismerés miatt sok esetben már nincs esély a gyógyulásra.

A prosztatarák kezelésének legfontosabb tényezője a korai felismerés, mely szűrővizsgálatok segítségével lehetséges.  (részletesen lásd.: A prosztatarák kimutatásának új lehetőségei című cikkünkben.) A hazai ajánlás értelmében minden 50 év feletti férfi számára szükséges az urológiai kivizsgálás, pozitív családi anamnézis esetén a szűrés már 45 éves korban indokolt lehet. A betegség diagnosztizálását nehezíti, hogy a tünetek sok esetben csak kései stádiumban jelentkeznek, vagy bizonytalanok. Gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, telt hólyag érzése, véres vizelet vagy a sperma minőségének, esetleg színének megváltozása hívhatja fel a figyelmet a betegségre. 

Melyik a leghatékonyabb kezelés?

A prosztatarák kezelése rendkívül összetett és nagyon sok tényező befolyásolja, úgymint a betegség előrehaladottsága, a tumor mérete és helyzete, a beteg kora és általános állapota, illetve a várható élettartalom és persze a beteg akarata. Korai stádiumban felismert daganat esetén, amikor a tumor állománya még a prosztatatokján belül található, radikális műtéti prosztataeltávolítással teljes gyógyulás érhető el. A beavatkozás során eltávolításra kerül a prosztata, az ondómirigyek és a környéki nyirokcsomók is. A műtét nagy felkészültséget igényel és jelentős megterhelést jelent a beteg számára, így csak jó általános állapotú betegeken végezhető, akiknek várható életkilátásuk a műtét után 10 vagy több év. A műtéti szövődményként jelentős vérvesztés, illetve maradandó merevedési és vizelettartási zavarok jelentkezhetnek. 

Műtét nélkül?

Amennyiben nincs lehetőség műtétre, vagy a daganat kiújul, sugárterápia a választandó terápiás megoldás. Elsődleges terápiaként 70 év feletti rossz általános állapotú betegeknek ajánlott. Ezzel a módszerrel sajnos a tumor eltávolítása nem lehetséges, ám a besugárzás a daganatos sejteket támadja és a tumor mérete sok esetben csökken, a betegség súlyosbodásának üteme lassítható. A beavatkozás gyógyhatása tehát jónak tekinthető, ám a kései következmények súlyosak lehetnek. Hólyag és végbél sugárgyulladás alakulhat ki, mely gyakori vizelést, székelést, és csípést okoz. Sajnos ezek a panaszok már nem gyógyíthatók. Előrehaladott és panaszos esetekben hormonkezelés alkalmazható. Az eljárás alapja a tesztoszteron szint csökkentése, mellyel megegyező hatást nyújt a fizikai kasztráció is. Ezzel az eljárással néhány évig lassítható, akár meg is állítható a daganat növekedése, ám idővel a folyamat újra felgyorsul és hormonrezisztens állapot jelenik meg. 

Vitaminok szerepe?

A prosztatarák kialakulásának pontos oka nem ismert, de több vizsgálat is felvetette a csökkent E-vitamin szint, illetve a kevés napsütéssel kapcsolatosan kialakuló alacsony D-vitamin szint jelentőségét a betegség kialakulásának hátterében. A kalciumháztartáson túl a D-vitamin fontos a sejtek növekedésének szabályozásában, mivel bizonyos sejtek felszínén található kötőhelyeit aktiválva, DNS-szintű változásokat képes beindítani. A legújabb vizsgálatok D-vitamin kötőhelyek jelenlétét igazolták a legtöbb, de nem mindegyik prosztatarákos sejt felszínén, így további vizsgálatok kezdődtek a D-vitamin terápiás lehetőségeinek felkutatására.

Új lehetőségek a prosztatarák felismerésében és kezelésében
Dr. Nyirády Péter – Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
Orvosképzés 2013. LXXXVII. évfolyam, 430-436.