A salpingitis, egy néma fertőzés, amely hatással van a termékenységre
Szexuális úton terjedő fertőzés, amely gyakorlatilag nem okoz tüneteket. Más néven kismedence gyulladás, annyira károsíthatja a petevezetéket, hogy a jövőbeni terhességet is veszélyezteti. Franciaországban évente 130 000 nőt érint. Hogyan lehet megakadályozni? Óvszer használatával és rendszeres nőgyógyászati vizsgálattal.

A kismedence gyulladás a petevezeték fertőzése, amelyet leggyakrabban chlamydia vagy gonococcus vagy mycoplasma okozza. Ezek a szexuális úton terjedő kórokozók helyi gyulladást tartanak fenn a petevezeték nyálkahártyáján. A gyulladás végül összenövésekhez vezet. Lehetséges következmények: a krónikus fájdalom és átjárhatatlan vezeték, ami károsítja a termékenységet és növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát.

A salpingitis-t okozó kórokozók ellen legjobb védelem az óvszer használata. És egy nagyon rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, beleértve a szexuális élet megkezdésének időszakát. A méhnyak vizsgálata hüvelytükörrel és a hüvelyi vizsgálata összekötve a has tapintásával lehetővé teszi az orvos számára, hogy felismerje a fertőzés és a gyulladás nyomait. Abban az esetben, ha az orvos gyulladás nyomaira bukkan, kenetet vesz és laboratóriumba küldi, hogy kitenyésszék a baktériumokat. Korán diagnosztizálva a salpingitis jól reagál az antibiotikumos kezelésre, és nem károsítja a petevezetéket.

Még ha a leggyakrabban néma betegség, a kismedence gyulladás tüneteket is okozhat, amelyek jelentkezésekor mihamarabb fel kell keresni a nőgyógyászt: kismedencei fájdalom, rossz szagú folyás és / vagy vérzés a menstruációk között. Ritkán a fertőzés súlyos kismedence gyulladást okoz, amely gyors konzultációt igényel. Jelei: a vulvától az alhas felé sugárzó nyilalló fájdalom, és / vagy súlyos fájdalom az egyik oldalon, néha pecsételő vérzés esetleg láz vagy hányás. Ha a súlyos kismedence gyulladásos betegséget diagnosztizálták, néha kórházi kezelésre is szükség van a fertőzés megszüntetésére.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Neal Fowler (Flickr.com)