A vastagbélráknál nem mindegy, melyik oldalon van a daganat
Egy friss kutatás szerint a vastagbélrák túlélési esélye attól is függ, hogy a bél melyik oldalán alakult ki a tumor. Több mint ezer vastagbélrákos beteg esetében megfigyelték, hogy akiknél bal oldalon jelentkezett a daganat, azok több mint 33 hónapot éltek még, míg akiknél jobboldalon, azok alig 19 hónapot.

A kutatást vezető dr. Alan Venook, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem professzora maga is meglepődött ezen a felfedezésen, mert a vastagbélre eddig úgy tekintettek, mint egy csőre, amely kivezeti a székletet a testből, de úgy tűnik, a helyzet ennél összetettebb. Egy másik vizsgálat során a kutatók olyan betegeket kísértek figyelemmel, akik kemoterápiás gyógyszerként cetuximabot kaptak, náluk a baloldali tumor esetén 36, a jobboldali esetén pedig kevesebb, mint 17 hónap volt a túlélés ideje, de hasonló eredményre jutottak azoknál is, akiket egy bevacizumab nevű szerrel kezeltek, itt 31 hónapos túlélés volt jellemző a baloldali tumor és 24 hónapos a jobboldali esetében.


Mindez azt jelzi, hogy a jövőben különféle kezelések szükségesek a betegeknél attól függően, hogy a tumor a vastagbél melyik részében fejlődik ki, addig azonban még további kutatásokra lesz szükség, hogy kiderüljön, vajon mi okozza ezt az igen jelentős különbséget a különböző területen jelentkező daganatok esetében.


A vizsgálat részleteiről a szakemberek az Klinikai Onkológia Amerikai Társaságának Chicagóban megrendezett éves találkozóján készülnek beszámolni, de addig is minden ötvenév feletti személyt arra biztatnak, hogy menjenek el kolonoszkópiás vizsgálatra, hogy az esetlegesen jelentkező betegséget minél korábban ki tudják szűrni az orvosok.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2016 MÁJ 27 16:00:00/