Allergia: egy asztal két személyre? Allergén menteset kérünk!
Liszt, földimogyoró, diófélék vagy szója nyomokban... Ön valószínűleg már olvasta ezeket a jelzéseket az összetevők listáján a müzlijén vagy készételeken. Ez normális, mert 2003 óta a törvény kötelezi a gyártókat, hogy feltüntessék minden élelmiszer-ipari termék csomagolásán a 14 allergén jelenlétét. Ha az allergiás betegek tájékoztatása sokat javult ezen a területen, az éttermekben, más a helyzet.

„Sok betegem inkább nem eszik egyáltalán étteremben,” mondta Dr. Martine Drouet, angers-i allergológus. Hiszen, hogyan lehetne tudni, hogy a bisztró menüjén a mártásos étel tartalmaz-e tojást, akár csak nyomokban? Vagy az ínycsiklandozó desszert nyomokban diót.

Egyes allergén összetevők nagyobb "csapdák, mint mások." Pontosan ilyen a tojás! „Az egyik kisfiú azt mondta nekem a közelmúltban, hogy ő már megjárta a vinaigrette szósszal! A séf tojásfehérjét tett bele...” Nagyon gyakori, hogy a konyhán ugyanazt a merőkanalat használják több lábashoz...

Több száz séfet kiképezni?

Annak ellenére, hogy nagy a kockázat, néhány allergiás beteg így is jár étterembe. Hogy elkerüljék az allergiás reakciókat, mindent megtesznek azért, hogy rendelés előtt megismerjék az ételek tartalmát. „Két reakcióval szembesülnek”, mondja Martine Drouet. „A lelkiismeretes pincér bemegy megkérdezni a konyhába az ételek összetételét, azonban néhányan nem veszik a fáradságot..."

Éppen ezért, a hiányos információk miatt balesetek is előfordulnak Franciaországban. „Ahhoz, hogy megakadályozzák a baleseteket, oktatni kéne az éttermeseket, mint ahogy néhány évvel ezelőtt az iskolaorvosok tették, hogy az allergiás gyermekek étkezhessenek a menzán” - mondja. „Azonban ezt nehéz megvalósítani.” Hiszen Franciaországban több mint 200°000 étterem és bisztró üzemel...

Forrás: destinationsante.com
2015 AUG 11 14:17:14/