Bakteriális vaginózis vagy Candida albicans gomba által okozott gombafertőzés?
A női hüvelyben normál esetben számos baktérium van jelen. Ezek közül kiemelendő a hüvely savasságának fenntartásáért és a nyálkahártya épségéért felelős Lactobacillus baktérium (tejsavbaktérium) melynek további feladata, hogy megakadályozza a hüvelyben a fertőzést okozó baktériumok vagy gombák elszaporodását.

Mikor beszélhetünk bakteriális vaginózisról?

A hüvelyben lévő baktériumok összetételének megváltozása esetén jön létre . A védő hatású Lactobacillus baktériumok száma lecsökken, ezzel szemben viszont a Gardnerella és a Peptostreptococcus baktériumok száma megnő. A hüvelyi baktériumflóra egyensúlya felborul, aminek következtében megjelenhetnek az alábbi bakteriális vaginózisra utaló tünetek:

  • a hüvelyváladék megváltozik, bőséges tejszerű és színű lesz a váladék
  • a váladék kellemetlen halszagú
  • a váladék megnövekedhet, különösen a szexuális együttlétet követően
  • az állandó nedvességérzés kiterjedhet a külső nemi szervekre
  • mivel nem jár gyulladással ezért különösebb viszketés, hám pirossága nem jellemzi
  • a hüvelyi PH lúgosabb irányba tolódik a normál 3-4 helyett 5-7 PH érték közé

A bakteriális vaginózis kezelése

A normál baktériumflóra visszaállítása a tejsavbaktériumok visszatelepítése általában az esetek többségében a betegek gyógyulásához vezetnek. Előfordulnak azonban makacs és visszatérő esetek. Ilyenkor a kórossá vált baktériumflórát antibiotikumos kezeléssel megszüntetik, majd visszaállítják a normál baktérium flóra egyensúlyát. Hasznos lehet ilyenkor a vitaminok szedése, és az egészséges változatos vitaminokban bővelkedő táplálkozás.
Fontos tudni, hogy a partner egyidejű kezelését is el kell kezdeni, ellenkező esetben a visszafertőződés esélye állhat fenn.  Nem nemi úton terjed a betegség, nemi életet nem élő nőkben is előfordul.

Mikor beszélhetünk Candida albicans gomba által okozott gombafertőzésről?

A normál hüvelyi flóra részét képező gombák elszaporodása okozza, a normális tejsavas védőflóra nem működik, és  ilyenkor már általában a gombák elszaporodása tüneteket és panaszokat okoz amelyek a következők:fehér színű túrós hüvelyváladék

  • erőteljes viszketés a húgycső körül
  • szexuális együttlétkor fájdalmak
  • a hüvely PH értéke inkább savas irányba tolódik el
  • nemi szerv környékén megjelenő piros, hámló gombás terület

Okai:

Gyakran előfordul antibiotikumos kezelést követően, illetve visszatérő gombafertőzésnél gondolni kell a cukorbetegségre is és kivizsgálni a beteget. A nem megfelelő ruházat és hormonális okok is állhatnak a Candida által okozott gombafertőzés kialakulása hátterében.

Megelőzése:

Kerülni kell a szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Kerülendő a műszálas alsóneműk használata. Kellő figyelmet kell fordítani a megfelelő intim higiénia betartására, például  nem javasolt az illatosított szappanok és fürdőadalékok használata, mert ezek károsíthatják a  bőr savas védőköpenyét mely normális körülmények között véd a kórokozóktól.