Debreceni Farmer expo: gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben
Az orvosilag indokolt diétás étkezést kötelező biztosítani a közétkeztetésben szeptember 1-jétől, azonban nincs még minden szolgáltató felkészülve - hangzott el a debreceni Farmer expón pénteken, a gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. által rendezett fórumon. 
Vaszkó Gábor ügyvezető szerint ma Magyarországon nincs államilag garantált minősítése a gluténmentes élelmiszereknek.
A gluténérzékenység Európában, közte hazánkban is a lakosság egy-két százalékát érinti, de amíg Angliában a 20 százalékot eléri az egészségtudatosan, gluténmentesen étkezők aránya, addig hazánkban ez az arány mindössze két-három százalék - tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy cégük évente 4000 tonna gluténmentes tésztát és 300 tonna GMO-mentes olajat állít elő, aminek egy részét jelenleg Agliába és Romániába szállítják, de már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az exportról Ausztriával, Németországgal és Svédországgal is.
Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke a tanácskozást megelőzően az MTI-nek elmondta: a gyermekétkeztetésben, a szociális- és a kórházi étkeztetésben szeptember elsejétől kötelezően biztosítani kell az orvosilag indokolt diétát, ami mintegy 200 ezer embert érint.
A szakember szerint az allergiamentes diétát könnyebb betartani, mert csak el kell hagyni az allergén termékeket, mint például a tojás, a tej, a szója, vagy a hal.
Ugyanakkor a gluténmentesség - egy kilogrammnyi étel 20 milligramm glutént tartalmazhat - betartása már sokkal nehezebb, egy kanál liszttel is be lehet vinni a megengedettnél nagyobb mennyiséget az ételbe - magyarázta Koltai Tünde.
Az egyesület elnöke ezért a szolgáltatók felkészítését tartja nagyon fontosnak az allergiamentes étkezés biztosításában, ugyanakkor a hatóságoknak is fel kell készülniük a hatékony ellenőrzésre - fűzte hozzá.


Forrás: .MTI - Fotó: marion beraudias (Flickr.com)
2015 AUG 21 14:31:06/