A gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak gliadint, amit a glutén tartalmaz, mert irritálja a vékonybél nyálkahártyáját. Azonban az Egyesült Államokbeli, University of Alberta kutatói felfedezték, hogy a tojássárgában jelenlévő antitesteket fel lehetne használni, hogy „betakarják” a glutént, amikor az belép a szervezetben, és így megakadályozzák a glutén káros hatásait.
A University of Alberta orvosai kifejlesztettek egy pirulát, amely semlegesíti a glutént a gyomorban, hogy megvédje a vékonybelet és korlátozza a gliadin okozta kárt.
A tablettát öt perccel étkezés előtt kell bevenni, és két órán keresztül hat. Így a gluténérzékenyek gond nélkül ehetnek glutén tartalmú élelmiszereket.
A kutatók kifejtették, hogy ez a készítmény nem a betegség kezelésére szolgál, hanem a glutén érzékenyeknek egy eszköz az életminőségük javítására. Valamint segíthet csökkenteni a lisztérzékenység okozta tüneteket, mint a fáradtság, a puffadás és a fejfájás.
Az étrend-kiegészítőt egy brit cég fejlesztette ki, aki bejelentette, hogy ha a klinikai vizsgálatok sikeresek, Kanadában 2018 elején már elérhető lesz a tabletta.