És ha tojással lehetne kezelni a glutén intoleranciát?
Egy új tanulmány szerint, a gluténérzékenyek újra ehetnének kenyeret és süteményt, a tojássárgának köszönhetően, amely ellensúlyozni tudja a glutén irritáló hatását a lisztérzékenyek szervezetében.

A gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak gliadint, amit a glutén tartalmaz, mert irritálja a vékonybél nyálkahártyáját. Azonban az Egyesült Államokbeli, University of Alberta kutatói felfedezték, hogy a tojássárgában jelenlévő antitesteket fel lehetne használni, hogy „betakarják” a glutént, amikor az belép a szervezetben, és így megakadályozzák a glutén káros hatásait.

A University of Alberta orvosai kifejlesztettek egy pirulát, amely semlegesíti a glutént a gyomorban, hogy megvédje a vékonybelet és korlátozza a gliadin okozta kárt.

A tablettát öt perccel étkezés előtt kell bevenni, és két órán keresztül hat. Így a gluténérzékenyek gond nélkül ehetnek glutén tartalmú élelmiszereket.

A kutatók kifejtették, hogy ez a készítmény nem a betegség kezelésére szolgál, hanem a glutén érzékenyeknek egy eszköz az életminőségük javítására. Valamint segíthet csökkenteni a lisztérzékenység okozta tüneteket, mint a fáradtság, a puffadás és a fejfájás.

Az étrend-kiegészítőt egy brit cég fejlesztette ki, aki bejelentette, hogy ha a klinikai vizsgálatok sikeresek, Kanadában 2018 elején már elérhető lesz a tabletta.


Forrás: topsante.com - Fotó: Alpha (Flickr.com)
2015 JÚL 28 22:44:10/