Figyeljen a mellrákra, ha volt prosztatarákos a családban!
Nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akiknek egyenesági rokonai között volt olyan, aki prosztatarákkal küzdött! 
Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy nagyobb eséllyel jelenik meg annál a mell- és a prosztatarák is, akinek a családjában már előfordult a betegség, az azonban újdonságnak számít, hogy a kutatók a két betegséget együtt vizsgálják. 

Erre vállalkozott két amerikai orvoskutató, akik 1993 és 2009 között összesen több mint 78 ezer nő egészségét követték figyelemmel, a vizsgálat ideje alatt 3506 mellrákos esetet diagnosztizáltak. A kutatók felfigyeltek arra, hogy azoknál, akiknek az egyenesági hozzátartozóik között volt példa prosztatarákra, 14%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki a mellrák, akinek a családjában pedig mindkét rák előfordult, 78%-kal veszélyeztetettebbnek bizonyult. 

Az eredmények rámutatnak, mennyire fontos a mellrák diagnosztizálása kapcsán segítségül hívni és alaposan áttanulmányozni a családi kórtörténetet, ráadásul nem csak a női családtagokra, hanem a férfiakra vonatkozóan is!


Forrás: sciencedaily.com
2015 MÁR 10 07:01:18/