Folyadékbevitel: legendák és tények
Köztudott, hogy az életben maradás elengedhetetlen feltétele a megfelelő folyadékbevitel. Ám a dolog közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, mivel rengeteg téves legenda terjeng a témában. 
1. Mítosz: Napi 2 liter víz fogyasztása mindenki számára.
Valóság: Nem teljesen igaz, bár nagyjából helyes tipp. A valóság azonban sokkal összetettebb, mivel nem minden emberre egyformán érvényes. Az egyénre szabott napi minimum folyadék mennyisége függ: 
- testsúlytól és magasságtól
- időjárástól
- viselt ruházattól
- tevékenységtől (pl. sportolás vagy irodai munka)
- egészségi állapottól (betegség, pl. hasmenés)
- terhesség, vagy szoptatás időszakától
A vizelet világos színe jelzi, hogy a test hidratációja megfelelő. A sportolás előtt és után végzett mérlegelés pedig könnyen támpontot adhat a sporttevékenység során vesztett folyadék mennyiségéről. 

2. Mítosz: Az izotóniás sportitalok hidratálnak a legjobban.
Valóság: Hamis, a víz a legjobb folyadékbeviteli forrás. Sportital választásánál érdemes figyelni a magas cukortartalomra és szem előtt tartani, hogy a valóságban a sportitalok inkább csak az élsportolók számára fontosak. Ha azonban mindenképp ízesített vizet innánk, a sima vízbe tett citromkarikával és fagyasztott bogyókkal kellemesen hűsítő és nagyon finom italunk lesz.

3. Mítosz: A kávé és a tea nem számít
Valóság: Hamis. A koffeinnek valóban van vízhajtó hatása, ám az ezekkel bevitt folyadék is beépül szervezetünkbe, ugyanúgy, mint a leves, a gyümölcs- és zöldséglében levő. Fontos megjegyezni, hogy sok élelmiszer is magas víztartalommal rendelkezik, leginkább a zöldségek és a gyümölcsök. Az étkezések során a szervezetbe kerülő folyadék akár az ajánlott napi mennyiség 20%-át is kiteszi.

4. Mítosz: Úgyis érezni fogom, ha elkezdek kiszáradni!
Valóság: A szomjúság érzet nem igazán jó tanácsadó a folyadékbevitel szükségességével kapcsolatban. A dehidratáció tünetei a következők lehetnek:
- kevés és sötét színű vizelet
- kiszáradt száj
- izzadtság és könnyek hiánya
- zavarodottság, szédülés 
- fejfájás

5. Mítosz: Minél több, annál jobb!
Valóság: Lehetséges túlzásba esni a folyadékbevitellel is. Nem annyira köztudott, de nagyon veszélyes, mert a test elektrolit egyensúlya felborul, emiatt pedig a test természetes ásványi anyag összetétele felhígul. Ez a jelenség a maratonfutóknál szokott jellemzően előfordulni.


Van véleménye?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval!
Forrás: alive.com