HPV: a védőoltás mégsem okoz visszérgyulladást
Egy nemrégiben megjelent amerikai tanulmány szerint a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás nem okoz visszérgyulladást.

2009 égzengés-földindulás: Center for Disease Control and Prevention (CDC) az amerikai egészségügyi szervezet kijelentette, hogy a humán papillómavírus elleni védőoltás visszérgyulladást okozhat.

A visszérgyulladás során a vénában vérrög alakul ki és véráramlási nehézségekhez, ödémákhoz vagy akár tüdőembóliához is vezethet.

De a Journal of the American Medical Association című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány elhessegette a félelmeket: 500.000 10 és 44 év közötti nőt és lányt figyeltek meg, akiket 2006 és 2013 között oltottak be a humán papillómavírus ellen. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a humán papillómavírus elleni oltás (ami többek között a méhnyakrákot is megelőzi) nem jelent visszérgyulladás veszélyt.


Nincs vérrög

A pácienseket a beoltást követő 42. napig kísérték figyelemmel: 4.375 személynél alakult ki vérrög (500.000-ből ez kevesebb, mint 5%), ezeknél az eseteknél is a fogamzásgátló tabletta okozta a vérrögök kialakulását. A fogamzásgátló tabletták ezen tulajdonsága jól ismert.

Tehát oltás után nem áll fenn a veszély, hogy véráramlási nehézségek lépjenek fel.

Ne feledjük! A papillomavírus nemi úton terjed és ugyanúgy érinti a férfiakat mint a nőket, 150 változata ismert.