Hiperaktív húgyhólyag: merjen róla beszélni!
Vizeletszivárgás, valamint sürgős és gyakori vágy, hogy WC-re menjen? Nehéz és kínos erről beszélni... De meg kell tenni, mert léteznek hatékony megoldások. 

Van különbség húgyúti probléma és húgyúti probléma között.

A hiperaktív hólyag (vagy ingerlékeny hólyag), amely 6 nő közül 1-et és 8 férfiból 1-et érint, abban nyilvánul meg, hogy sürgősen szaladnia kell a WC-re, azonnal abbahagyva minden mást.

Sürgősségi inkontinencia és vizeletcsepegés 

A sürgető érzés akkor jelentkezik, amikor a hólyag nincs teljesen tele és arra ösztönöz, hogy gyakrabban menjen "a mosdóba" (naponta több mint 8-szor) néha éjszaka is. Ha nincs ideje, hogy WC-re menjen garantálta vizeletszivárgás .

Nem tévesztendő össze a terheléses inkontinenciával. Ahogy a neve is mutatja, ez esetben a szivárgást fizikai megterhelés okozza, egy nehéz tárgy cipelése például, vagy egy egyszerű köhögés, nevetés vagy tüsszentés.

Gyógyszer és rehabilitáció

A mindennapokat annyira zavaró tüneteket a következő tényezők erősíthetik:

  • öregedés: a záróizmok, a medencefenék és a hólyag izmai kevésbé rugalmasak, ezért kevésbé hatékonyak;
  • terhesség: a baba nyomja a gátat és a húgyhólyagot; Eredmény: a terhes nők legalább egyharmada szenved tőle;
  • a túlsúly és az elhízás;
  • rossz szokások: egyszerre túl sokat iszik, túl sok kávét, kólát vagy alkoholt;
  • székrekedés, amely nyomásra kényszerít és így növeli a nyomást a gáton;
  • ugrálást igénylő sportok, mint a jogging, tenisz, amelyek túlfeszítik a gátat és ezzel gyengítik a gátat...

Pontos gyakorlatok segítenek újratanítani a vesét a helyes működésre: pár másodpercig összeszorítani a gátat, majd elengedni, ugyanezt a hüvely izmaival (de nem a hasizommal egyszerre).

A gyógyszerek közül, a görcsoldók, elsősorban antikolinerg szerek hatásosak. Feltéve, hogy betartja az adagolást! Beletelik néhány hétbe, hogy érezni lehessen a hatást.

A gyógyszerész tanácsa

Bizonyos gyógyszerek, mint a vízhajtók, nyugtatók, antipszichotikumok és Parkinson-kór elleni szerek elősegítik a vizelet-inkontinencia kialakulását.

Igyon kevesebb kávét vagy teát, mert irritálja a húgyhólyag belsejét ez okozhatja a nem megfelelő összehúzódásokat. Az alkohol is. egész nap rendszeresen igyon, de 18 óra után már ne sokat .

Ne erőltesse a gátat vizelés közben; kerülje a túl gyakori visszatartást, és elővigyázatosságból ne menjen gyakrabban WC-re


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: hobvias sudoneighm (Flickr.com)