Hüvelyi gombás fertőzések - miről ismerhetők fel, és mi a teendő?
A hüvelyi gombás fertőzések igen gyakoriak, többféle ok állhat a hátterükben, és általában meglehetősen kellemetlen tünetekket járnak, azonban ritkán súlyosak, kezelésük pedig viszonylag egyszerű. 
Normális esetben is találhatóak a hüvelyben baktériumok és gombasejtek - az utóbbiak, leggyakrabban a candida, a hüvelyi gombás fertőzések esetén túlszaporodnak, ami a hüvelyi egyensúly felbomlására vezethető vissza. A szaporodásukat több tényező is kiválthatja: az antibiotikumok sokszor megzavarják a hüvely működését, ahogy a terhesség vagy hormonterápia nyomán megnövekedett mennyiségű ösztrogén jelenléte szintén okozhat problémákat. További egészségügyi gondok, mint a cukorbetegség, HIV-fertőzés, stb. szintén felelősek lehetnek.

A gombás fertőzés eredményeként viszketés, fájdalom jelentkezik a hüvelyben, amelyeket olykor vizelés és szex során égő érzés kísér. A betegek gyakran sűrű, fehér, szagtalan folyást is tapasztalnak. (A tünetek kellemetlenebbek a menstruációt megelőző héten.)

Ha a felsorolt tüneteket első alkalommal észleli magán, illetve ha terhes, mindenképpen forduljon orvoshoz! Ha volt már korábban ilyen fertőzése, és egyértelműen felismeri a teste reakcióit, otthon is kezelheti magát vény nélkül kapható szerekkel, gombaölő krémekkel, kúpokkal vagy tablettákkal, de a kockázatok elkerülése érdekében a legjobb orvossal konzultálni.


Van véleménye?

Mondja el nekünk!