Kannabisz és skizofrénia, a génekről szól
 Hogy kapcsolat áll fenn a kannabisz használat és a skizofrénia fellépése között nem újdonság. Azonban nem fog minden fogyasztónál kialakulni ez a mentális betegség. Szóval egyesek miért és mások nem? Több tanulmány is rámutatott a családban előforduló pszichés betegségekre, ha már serdülőkorban fogyasztottak füvet vagy a fogyasztás mennyiségének fontosságára. Ez alkalommal, az INSERM egyik kutatócsoportja a genetikai tényezőket vizsgálta.

Az INSERM 894-es Egysége és az Université Paris Descartes, Pszichiátriai és Idegtudományi Központ kutatói 3800 diákot kérdeztek meg. Átlagéletkoruk 20 év, mindannyian egészségesek. A kérdések a kannabisz fogyasztásukra és a szubjektív hatására irányultak. Ezzel párhuzamosan, 1200 fiatal beleegyezett abba, hogy névtelenül részt vegyenek genetikai vizsgálaton. Az eredmények azt mutatják, hogy 44%-uk már legalább egyszer próbálta a kannabiszt, az első alkalom körülbelül 16 éves korukban volt.

„A tanulmány azt mutatja, hogy a válaszadók körében, akik használtak kannabiszt, körülbelül minden ötödik az egyik alkalommal már tapasztalt pszichotikushatást,” mondják a szerzők. „A genetikai analízis kimutatta, hogy ez a tulajdonság összefüggésben van bizonyos genetikai variánssal a CNR1 endokannabinoid receptorral, arra receptorral, amelyre hatással van a THC, a kannabisz fő összetevője.”

Sikerült bizonyítaniuk, hogy a gén egy bizonyos formája, amely jelen van az önkéntesek mintegy 30%-ánál, úgy tűnik, kevésbé gyakran társul pszichotikushatásokkal. „Ez arra utal, hogy létezik genetikai tényező, ami hajlamosítanak az ilyen típusú tünetekre, függetlenül a fogyasztási szokásoktól”, mondja Marie-Odile Krebs, a tanulmány vezetője. „További kutatásokra várva, a fiatal fogyasztóknak meg kell tanulniuk felismerni a káros hatásokat, amelyeket csakis egyedül ők érezhetnek.”


Forrás: destinationsante.com - Fotó: CHRISTIANN TONNIS (Flickr.com)
2015 MÁJ 14 10:05:23/