Kismedencei szervi prolapsus esetében a pesszárium előnyös lehet
A pesszárium és a kismedencei terület izomzatának rendszeres edzése igen előnyös, amennyiben a nő kismedencei szervi prolapsussal (a szervek “lecsúszása”, előreesése) küzd. A kettő kombinációjának segítségével a tünetek jelentősen csökkenthetők, és az életminőség is javítható.

Az Obsterics and Gynecology című szaklapban publikált anyag a Hong Kong-i Egyetem munkatársainak kutatását mutatja be. A szakemberek két csoportba osztották a kismedencei szervi prolapsustól szenvedő nőket: az egyik csoport pesszáriumot kapott és kismedencei izmokat edző gyakorlatokat végzett (132 nő), míg a másik csoport csak gyakorlatokat végzett (128 nő).

A szakemberek felfedezték, hogy 12 hónap elteltével mindkét csoportnál csökkent a kismedencei szervi prolapsus tünetegyüttese, de komolyabb különbségről beszélhetünk a pesszáriumot is használó csoport esetében.


„Úgy néz ki, a pesszárium hasznos eszköz, ha a kismedencei szervi prolapsus nem műtéti kezeléséről van szó. A módszert mindenképpen az izomerősítő gyakorlatokkal érdemes kombinálni, hogy az eredmény jelentős legyen” – fogalmazott a kutatást vezető Rachel Y.K. Cheung, a Hong Kong-i Egyetem munkatársa.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay