Menopauza: a sport csökkenti a szívritmuszavar kockázatát
Az élénk séta vagy a kerékpározás különösen javasolt a nők számára a szívritmuszavarok csökkenése érdekében, amire a menopauza után hajlamosabbak. 

A menopauza után nagyon fontos a sportolás, ami nem csak azért szükséges, mert megakadályozza a súlygyarapodást és a csontritkulást! A kaliforniai Inherited Arrhythmia Clinic új tanulmánya magasztalja a testedzést, a szív karbantartása érdekében, hiszen kifejezetten csökkenti a pitvarfibrilláció kockázatát, ami egyfajta szívritmuszavar.

A szívritmuszavar olyan szívbeteg, amely akkor jelentkezik, amikor a szív szabálytalan ritmusban dobog, azaz, ha kevesebb, mint 60-at vagy több mint 100-at ver percenként.

15 éven keresztül figyelték meg 81 000 menopauza utáni 50 és 79 év közötti nő sportolási szokását, akik közül néhányan elhíztak, a kutatók kimutatták, hogy a szívritmuszavar kockázata csökken, ha a fizikai aktivitás szintje nő. "Minél többet sportolnak a nők, annál jobban csökken a pitvarfibrilláció kockázata," még a túlsúlyos nőknél is, mondja a tanulmány vezetője, Perez, az Inherited Arrhythmia Clinic igazgatója.

A kockázat maximum 10%-kal csökkenthető

Pontosabban, a szívritmuszavar kockázata 10%-kal csökkent azoknál a nőknél, akik hetente hatszor tesznek 30 perces tempós sétát, vagy akik hetente kétszer egy órát kerékpároznak kényelmes tempóban.

A kevésbé aktív nők, aki hetente kétszer tesznek 30 perces tempós sétát vagy ezzel egyenértékű testmozgást, azoknál is még mindig 6%-kal csökken a kockázat.

Levonhatjuk-e azt a következtetés, hogy minél többet sportolunk a menopauza után, annál jobban védjük a szívünket? Nem egészen, állítja a Journal of the American Heart Association című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. A sport jó, de nem csökkenti a kockázatot, egy bizonyos szint alá, azaz 10%-nál többel nem. Így nem kell erőltetni a testmozgást, mindenki csak a saját ritmusában sportoljon.


Forrás: www.topsante.com