A jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Milyen betegség a jóindulatú prosztata megnagyobbodás és hogyan lehet kezelni?

Ez egy jóindulatú betegség és nem prosztatarák. A betegség során az idő múlásával, a tünetek rosszabbodását fogja észlelni. 
Előfordulhat súlyos szövődmény, például vizeletelakadás, aminek a következtében a vizelet a húgyhólyagban marad, felgyülemlik, ami nagyon kényelmetlen. Ez az elváltozás sürgős orvosi beavatkozást – hólyagkatéter bevezetését – igényel. Vannak betegek, akik esetében a jóindulatú prosztata megnagyobbodást csak műtéttel lehet gyógyítani. Mindazonáltal a prosztata megnagyobbodás további szövődményeket, például húgyutak fertőződését, húgyhólyag követ és a húgyhólyag károsodását vagy vesekárosodást okozhat.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése

A kórtörténetének és tüneteinek megbeszélése, majd a prosztata tapintásos fizikális vizsgálata után szakorvosa elmondja Önnek, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a betegsége kezelésére. A terápia nagymértékben függ attól, hogy a betegség mennyire súlyos, milyen tünetei vannak, illetve azok hatásaitól, és más egyéb betegségektől. Orvosa egyezteti Önnel a kezelések előnyeit és hátrányait.

Várakozó megfigyelés és életmód változtatás

Nem részesül kezelésben, de folyamatosan kontrollálja orvosa az állapotát. A lehetőség azon betegeknek javasolt, akiknek enyhe tünetei vannak, és ezen tünetek életvitelüket nem zavarják. Azonban amennyiben a tünetek rosszabbodnak, szakorvosához kell forduljon, a hatékonyabb terápia érdekében. Ha teheti, változtasson életmódján, a sikeres életmód változtatás eredményeként tünetei is enyhülnek. Ajánlott az Alkohol- és koffeinfogyasztás elhagyása, kerülje a késő esti folyadék fogyasztást. Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. A rendszeres vizeletürítésre fordítson kellő figyelmet.