Minden, amit tudnia kell a kismedencei gyulladásról (PID)
Az egyik legveszélyesebb nőgyógyászati probléma, amely a nemi úton terjedő betegségek eredményeként alakul ki, a női reprodukciós rendszerben okoz károkat, és a meddőség egyik legfontosabb - megelőzhető - oka. 
Normális esetben a méhnyak képes megakadályozni a különböző, a hüvelyben található baktériumokat abban, hogy eljussanak a belső nemi szervekig, ha viszont a méhnyakat valamilyen szexuális úton terjedő betegség megtámadja, kevésbé képes ezt a funkcióját ellátni, a baktériumok elérnek a belső nemi szervekig, és így kialakul a kismedencei gyulladás. Az esetek 90%-ában a kezeletlen gonorrhea és a chlamydia tehetők felelőssé, a további okok között találhat az abortusz, a szülés, és az egyéb kismedencei eljárások. 

Melyek a kismedencei gyulladás tünetei?

A PID tünetei változatosak lehetnek, az alábbiak azonban a gyakran megjelenők közé tartoznak:

- tompa fájdalom vagy érzékenység a has alsó területein
- kóros, sárga vagy zöld, kellemetlen szagú hüvelyi folyás
- fájdalmas vizelés
- hidegrázás és magas láz
- hányinger és hányás
- szex közben tapasztalt fájdalom

Kiket veszélyeztet a leginkább a betegség?

A kockázati faktorok sokfélék, fontos viszont, hogy tisztában legyen azzal, nem csak alábbi esetekben alakulhat ki a PID:

- azoknál a nőknél, akik szexuális úton terjedő betegségekben szenvednek, nagyobb a kismedencei gyulladás megjelenésének esélye
- akiknél egyszer már kialakult, nagyobb valószínűséggel jelenik meg ismét
- a szexuális aktív tinédzsereknél gyakoribb, mint az idősebb nőknél
- a több szexuális partnerrel rendelkező nők többször fertőződnek meg nemi úton terjedő betegségekkel, ezért náluk nagyobb a PID kockázata is
- az intimzuhany is lehet kockázati tényező, mert elfedi a figyelmeztető jeleket

A kismedencei gyulladás kezelésére kevésbé súlyos esetben antibiotikumot szokás alkalmazni. Ha azonban a gyulladás tályogokat okoz, a műtét is szóba jöhet, ha pedig a tályogok a petefészket, vagy a méhet veszélyeztetik, ezek eltávolítására is sor kerülhet. 

A kismedencei gyulladás ismétlődése hegesedéshez vezethet, ami meddőséget, méhen kívüli terhességet, krónikus kismedencei fájdalmat eredményez.


Van véleménye, tapasztalata?

Írja meg nekünk!