Mit jelent a vaginális candidiasis?
A vaginális candidiasis (másnéven hüvelyi candidiázis) a hüvely gombás fertőződését jelenti.

A  vagina fertőződését a candida albicans  nevű korokozó okozza,  ami egy mikroszkóppal észlelhető fonalgomba. A candida az egészséges emberi testben megtalálható, normál esetben a hüvelyi és száj flórában valamint a végbélben és a bőrön is.

Kialakulásának okai

Ha az emberi szervezet, illetve a bélflóra normál állapota felborul (például antibiotikum kúra vagy fokozott cukorbevitel, stressz, cukorbetegség miatt) a gomba elszaporodik, és ez gyulladást okoz. A kórokozók elszaporodásához ideális feltétel a nedves- párás környezet, például a fürdőzés utáni nyirkos alsóruházat kedvez a gomba elszaporodásának.

Milyen tünetei vannak a candidiázisnak

Égő viszkető érzés a hüvelyben és a környékén, a nemi szervek környékének területe vörös és gyulladásban van. Gyakori felfázás hólyaghurut jelentkezhet. A hüvelyből távozó váladék fehér színű, túrós vagy kenőcsszerű, szagtalan. A kellemetlen tüneteket tovább nehezítheti a fájdalmas vizeletürítés- és nemi élet.

Megelőzés és gyógyítás

Ahhoz hogy a gomba elszaporodását megelőzze, nagy gondot kell fordítani a megelőzésre. Fürdés, zuhanyozás, úszás után ügyeljen arra, hogy mindig szárazra törölje az intim területeket és környékét. A pamut alsónemű használata javasolt a műszálas alsónemű helyett, mivel a pamut jobban felszívja a nedvességet. Hüvelyöblítést, irrigálást csak az orvos tanácsára és javaslatára alkalmazzon, mert megzavarhatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Kerülje az illatosított toalett papír egészségügyi betét intim spray használatát, mert ezzel felboríthatja a hüvelyi mikro flóra kémiai egyensúlyát.

A candida fertőzés kezelése

Jól kezelhető gomba ellenes készítményekkel mikonazolt, klotrimazolt, oxikonazolt, nisztatint tartalmazó krémekkel. A krémeket 7-10 napon át kell naponta kétszer alkalmazni. A kezeléssel egyidejűleg tanácsos a partner kezelése is, abban az esetben is, ha a partnernek nincsenek tünetei.