Nem sokára megjelenhet a chlamydia elleni vakcina
A koala lehetővé teheti a kutatók számára, hogy chlamydia elleni vakcinát fejlesszenek egy Brisbane-ben bemutatott tanulmány szerint, amelynek eredményeit a brit „Telegraph” című lapban tették közzé.

Ausztrália jelképe gyógyászati sztárrá válhat. A koala már hatékonynak bizonyult a legveszélyesebb nemi úton terjedő betegség, a HIV elleni küzdelemben, és hatékonynak tűnik a szexuális úton terjedő chlamydia elleni vakcina létrehozásában is.

Hét év munka után, a QUT (Institute of Health and Biomedical Innovation - Brisbane, Ausztrália) kutatói, kifejlesztettek egy chlamydia elleni vakcinát a koalának, ezt az állatot súlyosan érinti ez a szexuális úton terjedő betegség. „A koalák 40-70%-a hordozza a chlamydiát valahol a szervezetében," mondja Prof. Ken Beagley, a QUT munkatársa a "Telegraph" című brit napilapnak. „Nemrég kiderült, hogy sok hím chlamydiával fertőzött. A férfi nemi szervek bármelyik részén megtalálható, beleértve a heréket, ahol a spermium termelődik,” mondja Prof. Ken Beagley. „Azonban, már gyártottunk vakcinát és úgy gondoljuk, hogy hatásos. Fogságban élő koalákon végeztünk vizsgálatokat és úgy tűnik, immunisak, nem kapják el a vadonélő populációktól”-mondta Prof Ken Beagley.

„Az eredményekre támaszkodva igyekszünk olyan módszereket fejleszteni, amelyek segítségével az állatot és a spermiumot is kezelni tudjuk a természetes párosodás előtt," mondta Stephen Johnston, szintén QUT kutató. Azt remélik, hogy ezek a felfedezések végül az emberi vakcinához fogják vezetni őket.

Egy nagyon elterjedt szexuális úton terjedő betegség

Chlamydia egy szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Chlamydia baktérium okoz. Ez a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség a 25 év alattiak körében. Mind a férfiakat, mind a nőket, érinti, és számos szövődménye lehet. Sajnos, ez a betegség gyakran tünetmentes, ami késlelteti a diagnózist. Úgy becsülik, hogy  a női meddőség 50%-a a Chlamydia miatt van, mert nem kezelik időben, pedig egy egyszerű antibiotikumos kezelés kevesebb mint egy hét alatt gyógyít. Jelenleg nincs védőoltás, amely megvédene a fertőzéstől. Évente több mint 100 millió embert érint a világban.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Tanner Ford (Flickr.com)