Normális a menstruációja? - 2.
A menstruációs ciklus pontos nyomon követésével könnyebben vehetjük észre, ha valami nincs rendben, de honnan tudhatjuk, hogy amit tapasztalunk, egészségügyi problémákat jelezhet, amikor sokszor azzal sem vagyunk teljesen tisztában, milyen a normális? Cikkünk második részében a menstruációt kísérő tünetekről, a görcsökről és még néhány fontos kérdésről ejtünk szót! 
Milyen kísérő tünetek számítanak normálisnak? 

Nem kell aggódnia, ha a menstruációja alatt a következőket tapasztalja: étel utáni sóvárgás, emocionális érzékenység és hangulatingadozás, ingerlékenység, enyhe görcsök (különösen a menzesz kezdetét megelőző napon), enyhe fejfájás, intenzívebb aknés panaszok, érzékenység a mellekben, alvászavar, puffadás. Míg az enyhe hangulati változások természetesek, a depressziós vagy mániás állapotokra jellemző tünetek jelentkezése aggodalomra ad okot. Ilyen lehet például az újra meg újra, konkrét ok nélkül felbukkanó sírógörcs.

Meddig tekinthetők normálisnak a görcsök? 

Az enyhe görcsök nem jeleznek problémát, de ha nagyon kellemetlenek, ha nem csak a menstruáció ideje körül, hanem a hónap más szakaszaiban is megjelennek, komolyan kell venni őket, mert gyakran kismedencei gyulladásra vagy egyéb betegségre vezethetők vissza!

Az "illatok" problémára utalnak?

Gyakran hallani, hogy a hüvely "furcsa szaga" minden esetben fertőzésre vezethető vissza, valójában azonban egy alap illat sokszor teljesen normális a menstruáció alatt pedig felerősödhet. Gyanúra az adhat okot, ha a szag erős, halra emlékeztet, különösen, ha viszketés, láz és egyéb tünetek is kísérik. 


Van véleménye?

Mondja el nekünk!
Forrás: infertility.about.com