Repülés és
Repüléskor szinte mindenkinél jelentkezik az a furcsa, szorító érzés a fülben, amely a legtöbbször csak kellemetlen, néha azonban - gyerekek esetében jóval gyakrabban! - kifejezetten fájdalmas.  
A háttérben a nyomás megváltozásának középfülre gyakorolt hatása áll: normális esetben a a középfültől a torok hátsó részéig vezető csatorna, a fülkürt képes arra, hogy kiegyenlítse a külső és a belső nyomást, azáltal, hogy beengedi a levegőt. Amikor ásításkor vagy nyeléskor "pukkanást" érzékelünk, pontosan ez történik. Ha azonban valamilyen okból a levegőáramlás akadályba ütközik, például fülgyulladás vagy orrpolip miatt, fájdalmassá válhat a folyamat, mert a levegő belülről kifelé tolja a dobhártyát. Gyerekkorban a fülkürt eleve szűkebb, ezért gyakoribb a fájdalom is - ez magyarázza, miért sírnak fel a csecsemők a repülés utolsó perceiben, leszállás előtt, amikor a kabinban növekszik a nyomás. 

Fontos megjegyezni, hogy a fájdalom csak átmeneti, néhány perc alatt alábbhagy és alapesetben semmilyen maradandó károsodástól sem kell tartani. Azonban a már említett fülgyulladás vagy más ok nehezíti a nyomás kiegyenlítődését, fokozott fájdalom léphet fel, és akár a dobhártya szakadása is bekövetkezhet!

Néhány egyszerű szabály betartása segíthet: 
- igyon sok koffeinmentes folyadékot az út alatt, ami egyrészt ösztönzi a nyelést, vagyis a fülkürt megnyitását, másrészt a gép levegője száraz, amitől az orrnyálkahártya megvastagodhat
- rágózzon vagy szopogasson cukorkát
- ásítson gyakran
- maradjon ébren a fel- és leszállás alatt, alvás közben ugyanis ritkábban nyel


Van véleménye?

Írja meg nekünk!