Szájszárazság: kellemetlen és betegségekhez vezet
A megfelelő nyáltermelésnek nagyon fontos szerepe van a száj egészségének és az emésztés normális folyamatának fenntartásában, a fertőzések megelőzésében, a szájszárazságot épp ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni! 
Mi okozza a szájszárazságot? 

Néha egészen egyszerű, könnyen kiküszöbölhető okok állnak a háttérben, máskor betegségek jele is lehet a szájszárazság. Sokszor jelentkezik gyógyszerek mellékhatásaként, legyenek azok vényköteles vagy recept nélkül kaphatóak. Különösen jellemző depresszió, szorongás, allergia, megfázás, magas vérnyomás, hasmenés és hányinger, epilepszia esetén felírt készítmények esetén. Betegségek, egyes fertőzések kapcsán is kialakulhat, többek között a cukorbetegséggel, a vérszegénységgel, a cisztás fibriózissal, a reumás izületi gyulladással, magas vérnyomással, Parkinson-kórral küzdők szenvednek tőle gyakrabban. Bizonyos orvosi kezelések, például a kemoterápia szintén vezethetnek szájszárazsághoz, de idegkárosodás nyomán is feltűnhet. A szájszárazság a kiszáradás egyik legfontosabb jele, és lehet életmódbeli sajátosságok eredménye is, különösen a dohányzás veszélyes, nem csak ezért.

Milyen tünetei vannak a szájszárazságnak?

- ragacsos, száraz érzet a szájban, esetleg a torokban
- gyakori szomjúságérzet
- sebek, fekélyek a szájban, cserepes ajkak
- égő, bizsergető érzés a nyelven
- száraz, vörös nyelv
- beszéd-, rágás-, nyelési problémák
- rekedtség, száraz orrjáratok, torokfájdalom
- kellemetlen lehellet

Miért veszélyes a szájszárazság?

Azon túl, hogy kellemetlen, a szájszárazság növeli az ínygyulladás és általában az ínybetegségek, a fogszuvasodás, és az egyéb szájfertőzések kockázatát. 

Mit tehet ellene?

Először is mindenképpen konzultáljon orvosával annak érdekében, hogy a szájszárazság okát fel tudják tárni, és ennek megfelelően válasszák meg a szükséges lépéseket. Ha például egy bizonyos gyógyszeréhez köthető a probléma, az orvos feladata, hogy ezt a helyzetet kiküszöbölje. Szájvizek is segíthetnek a száj nedvességének helyreállításában, súlyosabb esetben pedig a nyálképződést serkentő gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

További tippek, amelyek a komfortérzet helyreállításában segítséget nyújtanak:

- cukormentes cukorkák és rágógumik
- fokozott folyadékbevitel
- párologtató használata


Van véleménye?

Mondja el nekünk!
Forrás: webmd.com