Tartós fáradtság ellen hatásos az életmódváltás?
Biztosan mindannyian ismerjük azt a szűnni nem akaró időközönként előbukkanó állandó levertséget, folyamatos fáradtság érzést...de van rá megoldás!

Biztosan mindannyian ismerjük azt a szűnni nem akaró időközönként előbukkanó állandó levertséget, folyamatos fáradtság érzést. Nem kell feltétlenül krónikus depresszióra gyanakodni, könnyen lehet, hogy csak egy erős fokozatú front érkezett és mi érzékenyek vagyunk rá, de ha már egy jó ideje tart ez az energiahiány érdemes szakemberhez fordulni.


Könnyen lehet, hogy az életmódváltás a gyógyulás kulcsa. Ha odafigyelünk az étkezésünkre és minőségi tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe, akkor elkerülhetjük a hosszan tartó levertség érzetet, de nem minden esetben segít rajtunk.


Először figyeljük meg saját magunkon a jeleket: álmosak vagyunk, leragad a szemünk egész nap? Vagy éberek vagyunk, de nem mozdul a lábunk, nyomott a hangulatunk, nehézkesen állunk fel a székből? Vagy olyan, mintha súly nehezedne a vállunkra és tompábbak vagyunk? Nem mindegy ugyanis, hogy mik a tünetek az orvos számára. A levertség ugyanis első sorban a hangulatra utal, míg a fáradtság energiahiányt jelez.


Akut fáradtság lehet stressztől, főleg, ha azt kávéval, cigivel és alkohollal próbáljuk tompítani. A szervezet ilyenkor gyorsan jelez, hogy kimerültek a tartalékok. Sajnos csak ront a helyzeten, ha egy túlhajszolt nap után még el akarjuk lazítani magunkat egy pohár borral.


Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű alvást és a rendszeres testmozgást is, hiszen ezek nagyban hozzájárulnak a kiegyensúlyozott életmódhoz. Nem is beszélve a rendszeres étkezésről.


Ha azonban 3 hónapnál tovább tart a krónikus fáradtság, rendszerint valamilyen betegség az okozója. Ez lehet vérszegénység, valamilyen vitaminhiány, szív, vese, máj elégtelenség, stb. Mivel a fáradtság a szövődmény, ilyen esetben széles körű kivizsgálást igényel és fel kell fedezni a fáradtságot kiváltó elsődleges okokat.

Forrás: https://egeszsegmagazin.hu - Foto: Flickr