Toxikus sokk szindróma: a tamponok megölhetnek bennünket?
Jelenleg egy amputáció esete járja be a világhálót: egy fiatal modell, elveszítette a lábát egy toxikus sokk szindrómát követően, valószínűleg összefüggött a menzesze során használat tamponnal.

Toxikus sokk-szindróma: mit jelent?

A toxikus sokk-szindróma általában bakteriális (Staphylococcus aureus vagy Streptococcus-csoport) fertőzéssel társul. Néhányuk egy különösen káros toxint termel, amelynek neve TSST-1. A baktériumok által termelt toxin az egész szervezetet megtámadja, és ha a személy nem rendelkezik a szükséges antitestekkel, hogy leküzdje őket, akkor előfordulhat a hírhedt toxikus sokk szindróma.

A tünetek lenyűgözőek, és súlyosak: magas láz, viszketés, vérnyomás csökkenés és több szervi elégtelenség, amelyek halálhoz vezethetnek. A halálozási arány 30%, ha a toxikus sokk az elejétől kezelve van; különben 70%.

Mi a kapcsolat a tamponnal?

A toxikus sokk szindróma megjelenését a tampon használathoz társítják. A hüvelyt gyakran valóban elárasztják a baktériumok - Staphylococcus aureus a nők 9%-át érinti. Tampon használatkor a hüvely környezete módosul: a pH, a hőmérséklet és más tényezők elősegítik a baktériumok elszaporodását. Bizonyos esetekben, a toxikus sokk szindróma előfordulásának feltételei adottak.

A toxikus sokk szindrómát az 1970-es években fedezték fel, amikor megjelent a piacon egy innovatív tampon, kiváltva egy toxikus sokk hullámot. Mára ez a különleges formája tampont kivonták a piacról. A márkák is abbahagyták a legnedvszívóbb tamponok gyártását, és a pamutot részesítik előnyben, amely kevésbé segítik elő a baktériumok elszaporodását, mint a szintetikus anyagok. Mindazonáltal a toxikus sokk szindrómák fele a tampon használathoz kapcsolódnak. A másik felét pesszárium, műtéti sebek elfertőződése, égések, stb… okozzák.

Félni kell a tampontól?

Nem igazán. A nők mintegy 70%-a használ tampont, és a toxikus sokk szindróma esetek nagyon ritkán fordulnak elő: kevesebb, mint 1:100 000. El kell mondani, hogy a nők 85%-a immunis a szindrómáért felelős toxinnal szemben. Ha ezt a védelmet kedveli a menstruációja alatt, továbbra is használhatja. Csak tudnia kell, hogy bizonyos viselkedések növelik a toxikus sokk szindróma kialakulásának veszélyét. Védekezhet ellene:

  • A lehető legkevésbé nedvszívó tampont használjon, ami még megfelel önnek.
  • Lehetőleg ne használjon minden nap tampont a menstruációja alatt.
  • Néhány óránként cseréljen tampont.
Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Terry Robinson (Flickr.com)