Újabb 6 dolog, ami befolyásolja a memóriát
Előző cikkünk folytatásaként újabb hat dologra hívjuk fel a figyelmét! 
7. Magas zsírtartalmú ételek: bár a kutatóknak még nem sikerült megtalálniuk a pontos összefüggést, egereken és patkányokon végzett kísérletek alapján arra gyanakszanak, hogy a zsíros ételek is megzavarhatják a memóriát. 

8. Stressz: a stresszhormonok befolyásoljak azon agyterület működését, amely a memóriáért felel, az ismétlődő stressz pedig csökkenti azoknak a receptoroknak a számát az agyban, amelyek elősegítik az agysejtek reakcióit, vagyis a gondolkodási folyamatokat.

9. Fertőzések és baktériumok: a herpesz 1-es típusának jelenléte például gyakran különböző baktériumok elszaporodásával jár, és kutatások szerint a baktériumoknak való kitettség és a memóriaproblémák megjelenése között van összefüggés. Egy 1600 fő részvételével végzett vizsgálat szerint azok, akiknél több fertőzés és baktérium mutatható ki, 25%-kal nagyobb valószínűséggel teljesítenek rosszabbul a kognitív teszteken. 

10. Zöld tea: egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a zöld teát baktériumölő képessége igazi csodaszerré teszi, és most is meg kell említenünk, mivel a zöld teában található egyes anyagok segítik az új agysejtek növekedését az agynak azon a területén, amely a rövidtávú memóriáért és az új dolgok tanulásáért felel. 

11. Testmozgás: a testmozgás javítja a hangulatot és az alvás minőségét, és ezzel közvetve pozitív hatással bír a tanulási képességekre és a memóriára. Egyes kutatások szerint az edzés az agysejtek növekedését is serkenti. 

12. B12 vitamin: az idegrendszer megfelelő működéséért és a vérsejtek egészségéért elengedhetetlen a B12 vitamin bevitele. Különösen a vegetáriánusoknál és vegánoknál, de az időseknél, az állapotos nőknél, a gyomor- és bélrendszeri betegségekben szenvedőknél is gyakori B12 vitamin hiánya, ami a memóriára is negatív hatást gyakorol.


Forrás: time.com
2014 SZE 02 18:54:53/