6 dolog, ami befolyásolja a memóriát
Meglepő lehet, de a memóriazavarok mögött egészen egyszerű, életmódváltással kiküszöbölhető okok állhatnak! 
1. A pajzsmirigy nem megfelelő működése: bár a pajzsmirigy alapvetően közvetlenül nincs hatással az agyra, a túl- vagy alulműködése memóriaproblémákat és koncentrációs nehézségket okozhat. Egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető, ha a pajzsmirigy áll a memóriagondok hátterében. 

2. Hőhullámok: a változókor jellegzetes tünete és a memóriaproblémák jelentkezése között összefüggést figyeltek meg a kutatók, jó hír viszont, hogy a hőhullámok nem károsítják az agyat, így a menopauza végével a memória is helyreáll. 

3. Alváshiány: az agy bizonyos területei alvás közben aktivizálódnak, ha pedig nem alszunk eleget, a nappali fáradtság mellett csökkent koncentrációs kézségre és nehezebben működő memóriára számíthatunk.

4. Szorongás és depresszió: bár a kutatók egyenlőre nem találták meg a pontos összefüggést, vizsgálatok bizonyították, hogy a szorongás és a depresszió negatívan befolyásolják a memóriát. A hosszú ideje fennálló mindennapi stressz hatására a kortizolszint megemelkedik az agyban, ami csökkenti az agysejtek egymáshoz való csatlakozásának képességét, végeredményben tehát az emlékek felidézését is nehezíti. Jó hír, hogy a folyamat, legalább részben, visszafordítható. 

5. Vényköteles gyógyszerek: rengeteg gyógyszer mellékhatásaként jelentkezhetnek memóriazavarok. Különösen az antidepresszánsok és az altatók, sok fájdalomcsillapító, az inkontinencia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, és bizonyos szívgyógyszerek esetén jellemző a tünet, ezért ha ilyeneket szed, konzultáljon orvosával a memóriaproblémákról!

6. Dohányzás: a dohányzás lassítja a vér áramlását, így az agy vérrel való ellátottságára is negatív hatással bír. Egy 7000 férfi és nő részvételével végzett több éves kutatás megállapította, hogy a dohányzók agyi funkciói gyorsabb ütemben romlanak az évek múlásával, mint a nemdohányzókéi. 


Forrás: time.com