Zenével feszegessük határainkat! Legalábbis ami a sportot illeti.
 A sportolást szakaszokra bontják és az intenzív szakaszt pihenő szakaszok váltják fel, amelyek nem jelentenek teljes leállást: ez az intervallum edzés, ami az egyik leghatékony módja, hogy rövid idő alatt kalóriát égessünk el. A probléma, hogy ez komoly kihívást jelent, főként a kezdőknek. Annak érdekében, hogy senki se adja fel túl korán, kanadai orvosok azt ajánlják, hogy „zenés kísérettel” csináljuk.

Matthew Stork és csapata a McMaster Hamilton Egyetemről (Ontario), olyan trükköket kerestek, amelyek megváltoztathatják az edzés során tapasztalt intenzív fizikai megterhelés megítélését. Így értékelték a zene hatását, olyan 20 fiatal felnőtten, akik még soha nem próbálták az intervallum edzést.

A kísérlet során a résztvevőket, 30 másodperces intenzív szakasznak vetették alá elliptikus tréneren. Ez egyszerű volt: annyira kellet tekerniük, amennyire csak tudtak. Ez - és négy perc pihenés – után kiválasztották kedvenc dalukat, és fejhallgatóval fejükön szállhattak vissza a készülékre. Ezután többször megismételték ezt a protokollt. Tehát zenével vagy zene nélkül tekertek.

A kísérletet követően, a tudósok elemezték a fiatal sportolók teljesítményét, akiket érzéseikről is kikérdezték. Következtetés: "a jó zene növeli a fizikai teljesítményt," jegyezte meg Matthew Stork. "Intervallum edzések alkalmával zenét hallgatva, megkönnyíthető a kezdők ráhangolódása." Ezenkívül  az eredetileg tervezett erőfeszítést is messze túlszárnyalhatja a sportoló a zene segítségével. Nyilvánvaló, hogy a zene növeli a teljesítményt. (majdnem) Fájdalom nélkül!

Forrás: destinationsante.com