A homeopátia a téli depresszió ellen is segíthet
Ha sokáig van kint sötét, és az idő hideg, nyirkos és kellemetlen, gyakran a hangulatunk is rosszra fordul. Ebbe azonban nem kell minden áron beletörődni. A homeopátia számos olyan szert nyújt, amelyek segítenek a téli depresszió átvészelésében.

A bécsi orvosi egyetem pszichiátriai egyetemi klinikájának járványtani tanulmánya szerint majdnem 200 ezer osztrák szenved rendszeresen a hideg hónapokban visszatérő őszi-téli depressziótól. Az okokat azonban még csak kevéssé tárták fel. Azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy a depressziót a fényhiány váltja ki. 


A fényhiány hatást gyakorol a hormonháztartásunkra: melatonin-túltengést és kortizol-hiányt okoz. A melatonin az alvásért felelős hormon: amint a látóidegen és a tobozmirigyen keresztül megérkezik a jelzés, hogy besötétedett, a szervezetünk hozzálát a melatonin-termeléshez. Az ember elálmosodik, és kellemes, nyugtató álomba szenderül. Amikor felkel a nap, a melatonin kibocsátás szintje is csökken, és több kortizol kerül a szervezetbe: lassan felébred az ember.


Ha azonban túl kevés a napfény, felpörög az alvást kiváltó anyag termelése. A legártalmatlanabb következmény ilyenkor a közönbösség, kedvetlenség. Rosszabb esetekben a fényhiány következményeként az érintettek elkezdhetnek magukban kételkedni, elgondolkozhatnak az élet értelmén, visszavonulhatnak, elveszíthetik az érdeklődésüket a partnerük, a szerelem, a testiség vagy a családjuk iránt.


Fáradtság és zajérzékenység

“Ha kimerültnek érzi magát és túl érzékeny a különböző zajokra, érdemes kipróbálni az Anamirta cocculust. A tipikus tünetek a testi gyengeség, a lassabb felfogás és a jelentős fáradtság. Az érintettek kimerültek, szomorúak és csak nyugalmat szeretnének.” - magyarázza Dr. Volker Neubauer, bécsi pszichoterapeuta és homeopata orvos.


Kimerült és kiégett

Kimerültség és a kiégéshez hasonló apátiával járó általános fáradtság ellen az Acidum phosphoricum javasolt.


Érzelmi kitörések

Hangulatingadozások, érzelmi kitörések, számos belső konfliktus esetén, illetve “világfájdalom” érzete esetén az Ignazia lehet a megfelelő szer.


Szomorú és magányos

Ha az alaphangulat szomorú, ha a páciens sokat panaszkodik és sír, amin az érzelmi törődés jelentősen segít, akkor a Pulsatilla szedése segíthet a hangulat javításában.


Vissza a barlangba

Ha az érintett nagyon magába fordul, nem akar a problémákról és a hangulatáról beszélni, és arra törekszik, hogy ne lehessen rajta semmit észrevenni, Natrium chloratum vagy Sepia alkalmazása lehet hasznos.


“Fontos, hogy azt a szert találjk meg, ami pontosan a páciens személyiségéhez valamint állapotához illik.” - mondta Dr. Neubauer. “Ezeket az orvos egy alapos anamnézis során tárja fel, ami így akár 2 órán át is tarthat.”


Segítség akut helyzetekben

“Akut helyzetben gyors javulást hozhatnak egyes komplex szerek, mint például az Ignatia-Hommacord cseppek. Szabályozzák a hangulatingadozásokat, és idegesség, ingerlékenység esetén hamar megnyugtatnak."


Forrás: www.heute.at - fotó: Gerald Gabernig (flickr.com)