A Cancer Prevention Research című szaklapban publikált anyag szerint évente mintegy 300 ezer új szájrákos esetet diagnosztizálnak csak az Egyesült Államokban, és a betegség nagyjából 8 ezer esetben halálos kimenetelű. Az ilyen típusú rák túlélési rátája igen alacsony, 5 éves időtartamon belül mindössze 50 százalékos.
„A szájat és nyakat érintő ráktípusoknál gyakran előfordul, hogy sikerül ugyan tünetmentessé tenni a pácienst, de néhány év múlva visszatér a probléma, ezúttal halálos kimenetellel” – mondja a kutatást vezető Dr. Julie Bauman, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa.
Az ilyen ráktípusok esetén a kezelés gyakran a műtét, de a kemoterápia is gyakori: ezek azonban nem csupán agresszív, de egyúttal igen költséges beavatkozási módok is egyben. A legnagyobb problémát ilyenkor a rákkeltő anyagokkal való újbóli kapcsolat jelenti, és ez az, amiben a keresztes virágú zöldségek segíthetnek.
„A növényben található szulfofrán gyakorlatilag a rák természetes ellenszere: már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a környezetben fellelhető rákkeltő anyagok ellen védelmet nyújtanak a keresztes virágú zöldségek. A módszer, amelynek meghonosításán dolgozunk, egyfajta zöld kemoprevenció tulajdonképpen, aminek segítségével nagy mértékben csökkenhet a rákos megbetegedések aránya” – teszi hozzá a szakember.