Milyen hatással van a mióma  a termékenységre?
A mióma egyik lehetséges szövődménye a sterilitás. Ami a mióma kezelését illeti, az is veszélyezteti a termékenységet. Így a kezelés megválasztása függ attól, hogy a beteg szeretne-e vagy sem gyermeket.

Mi az a mióma?

A mióma egy jóindulatú daganat, nagyon változó nagyságú, néha lenyűgöző méreteket érhet el.

A tünetek a mióma helyétől függően változnak. Amikor a mióma méhen belül növekszik bő vérzéseket okoz fájdalmas görcsökkel, ciklusok közötti vérzéssel, kényelmetlenséggel közösülés közben, stb

Ha a mióma a méhfalon belül alakul ki, vagy méhen kívül növekszik kismedencei nyomást, gyakori vizelést, és hát fájást idéz elő.

A mióma meddőséget okozhat

A tumor mérete és elhelyezkedése szerint veszélyeztetheti a termékenységet.

Sőt, a daganat képes blokkolni a petevezetőt, eltorzítani a méh üreget, és megakadályozni az embrió beágyazódását. Ilyen körülmények között a méh mióma lehetetlenné teszi a megtermékenyülést.

Mióma kezelése: milyen veszélyekkel járhat a termékenységre nézve?

Számos mióma kezelés létezik, megválasztása függ a tünetektől, a tumor térfogatától és a beteg terhesség iránti vágyától.

Kezelések között megtalálhatóak az egyszerűbb gyógyszeres kezelések, a méh eltávolító műtétek, a myomectomia és a mióma embolizáció.

• A gyógyszeres kezelések hormonálisak (fogamzásgátlás, gonadotropin agonisták), amelyek csökkenthetik a vérzéssel kapcsolatos tüneteket. Ez az első kezelés, amelynek a termékenységre gyakorolt hatása visszafordítható.

• Myomectomia: a mióma kiműtése bár megőrzi a termékenységet, de bizonyos esetekben szükségessé teszi a császármetszést. Megvan azonban az ismétlődés kockázata, később újabb mióma is alakulhat ki.

• A mióma embolizáció: arról van szó, hogy blokkolják a méh vér áramlását, amely azután visszahúzódik, és ezáltal csillapítja vagy eltűnteti a tüneteket. Ez az eljárás megőrzi a méhet. Nem kezeli a nyálkahártya alatti miómákat. Ez kevésbé stresszes, mint myomectomia, de csak azon nőknek ajánlott, akik nem szeretnének több gyermeket.

• Hysterectomia totalis: A méh teljes eltávolítása radikális, de megvan az az előnye, hogy nincs meg a kiújulás kockázata.

• Endometrium abláció: Ez a méheltávolítás alternatívaája kevésbé invazív, mert csak a méhfal legbelső rétegét roncsolja. Eredmény, eltűnik a vérzések bősége és a velejáró fájdalom. Azonban ez a beavatkozás meddőséget eredményez. Ez a technika jól alkalmazható többszörös nyálkahártya alatti mióma eltüntetéséhez.

Ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vegyék a páciens gyermekutáni vágyát a kezelés kiválasztásakor. Ha a gyógyulást követően gyereket szeretne szülni a gyógyszeres kezelés és a myomectomia lesz előnyben.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.e-sante.fr - Hey Paul Studios