Női egészség: nehezen és későn ismerjük fel a rák jeleit...
A nők többsége nincs pontosan tisztában a nőgyógyászati típusú rákos megbetegedések tüneteivel, és szinte egyáltalán nem gyanakszik azokra a jelekre, amelyek nem közvetlenül a nemi szerveknél jelentkeznek. 
Nem a méhnyakrák az egyetlen ráktípus, amely a női nemi szerveket megtámadhatja: a petefészekben, a méhben, a hüvelyben és a szeméremtesten is kialakulhatnak daganatok. 
Mivel a rendszeres rákszűrés csak a méhnyakrákra koncentrál, az utóbbiak korai felismerésében hatalmas szerepe van a beteg tudatosságának, annak, hogy a figyelmeztető jelekkel tisztában legyen.

A szokatlan hüvelyi vérzést, illetve folyást a nők többsége intő jelként értelmezi, ahogy a szeméremtesten jelentkező elváltozások is sokakban aggodalmat keltenek. Kevesebben figyelnek viszont fel a kismedencei fájdalomra és nyomásérzetre, és csak nagyon kevesen hozzák összefüggésbe rákos megbetegedéssel a hüvelyi viszketést vagy égő érzést, a hát- és hasi fájdalmakat, a folyamatos fáradságot, a puffadást, és a vizeletürítés megváltozását, beleértve a gyakoribbá, illetve a nehézzé váló vizelést. Miközben a felsorolt tünetek mindegyike kapcsolódhat a rákhoz, sokan éveken keresztül élnek együtt a jelekkel, mielőtt orvoshoz fordulnának. 

Azonnal fel kell keresni a nőgyógyászunkat, ha a menstruációnk kapcsán változást észlelünk, különösen akkor, ha váratlan időpontban, illetve sokkal erőteljesebben jelentkezik a vérzés, mint általában - ez természetesen igaz a menopauza után is! A fent felsorolt egyéb tünetek esetén, ha azok két héten belül nem múlnak el, szintén orvoshoz kell fordulni! 

A rák korai felismerése és kezelésének megkezdése lényegesen javítja a felépülés esélyeit, ezért ne vegye félvállról a tüneteket!