4 dolog, amit a vizelete elárulhat az egészségéről
A vizeletvizsgálat lehet a legrövidebb út.

Vizeletvizsgálat és a mellrák

A mammográfia még nem tűnik el, de hamarosan orvosa a mellében lévő rosszindulatú daganat keresését egy vizeletvizsgálattal kezdheti. A University of Missouri kutatói jelenleg klinikai vizsgálatra toboroznak résztvevőket, hogy bizonyos szerves vegyületek keressenek a vizeletben az úgynevezett pteridineket. A pteridinek szintje jelentősen megnövekszik a rákos betegeknél. Ha ki tudnák mutatni elszaporodott jelenlétüket a vizeletben, az felfedné a daganatok jelenlétét, mielőtt azok láthatóak lennének a mammográfia vizsgálaton.

Vizeletvizsgálat és a vérrögök

Ahhoz hogy meghatározzák van-e vérrög a vénában és fennáll-e a visszérgyulladás kockázatát, jelenleg Doppler ultrahangos vizsgálatot kell végezni, aminek segítségével a vénákban látható a vér áramlása. A vérvizsgálat, amely során a D-dimer szintet mérik, azt az anyagot, amit a vérrög bocsát ki, a visszérgyulladás hiányát erősíti meg. De ez a vizsgálat is egyszerűsödhet, mert a bostoni MTI kutatói kifejlesztettek egy vizeletvizsgálatot, amely feltárja a vérrögök képződését. A vizsgálat fejlesztői, a teszt egy olyan verzióján dolgoznak, amit otthon egy nívópálcával lehetne használni, mint egy terhességi tesztet.

Vizeletvizsgálat és a vastagbél polip

Ki nem álmodott arról, hogy lecserélje a vastagbéltükrözést egy egyszerű vizeletvizsgálatra (mindenki, aki már túlesett egy ilyen vizsgálaton...). A kanadai University of Alberta kutatási eredményei alapján egy kanadai vállalat azt tervezi, hogy olyan vizeletvizsgálatot dob piacra, amely meghatározza, van-e polip a vastagbélben. Természetesen, ha a teszt pozitív, akkor szükség van vastagbéltükrözésre, hogy megerősítsék az eredményt és eltávolítsák a rákot megelőző kinövést. Ezzel az egyszerű szűréssel az, akinek nincs rá szüksége, elkerülheti az invazív eljárást.

Vizeletvizsgálat és a várható élettartam

Az American journal of kidney diseases című szakfolyóiratban idén megjelent tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú vizelet gyakran a vesebetegség jele. Valóban, amikor a vese szűrője sérült, a vér bizonyos fehérjéi (albumin) beszivárognak a vizeletbe. A statisztikák azt mutatják, hogy azok, akiknek rendellenesen magas a vizeletében a fehérje szint 7-8 évvel korábban halnak meg, mint azok, akiké normális szinten van. Mindenki, aki hajlamos a vesebetegségre (cukorbeteg, magas vérnyomás, dohányzás), évente menjen el vizeletvizsgálatra, hogy ellenőrizzék az albumin jelenlétét.

Mi a véleménye?

Minket érdekel. Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: topsante.com