A férfiak sterilizálása nem növeli a prosztatarák kockázatát
A vasectiomia a születésszabályozás hatékony, olcsó és hosszú távú módszere. Olyan sebészeti eljárás/ művi meddővététel, mely a férfiak fogamzóképességét gátolja a két ondózsinór átvágásával és lekötésével.

Az American Cancer Society legújabb kutatásában megkérdőjelezte azt a korábban vallott nézetet, miszerint a vasectomia növeli a prosztatarák előfordulásának valószínűségét és az ebből eredő halálozást
Az Eric Jacobs által vezetett vizsgálat nem talált összefüggést sem a prosztatarák kialakulásának kockázata, sem a betegség fatális kimenetele és a vasectomia között.


A kutatás eredményét a Journal of Clinical Oncology című lapban jelentette meg, melyben egy évvel korábban ugyanebben a témában a Harvard Egyetem kutatói publikálták eltérő eredményeiket. Az általuk vezetett vizsgálatból az volt megállapítható, hogy a vasectomia 10%-kal növelte a prosztata daganat kialakulásának rizikóját és 20%-kal emelte a betegség fatális kimenetelének előfordulását.


Eric Jacobs az eltérő eredményeket a vizsgálatban részt vevő férfiak alacsony számával magyarázta, de hozzátette, hogy az ilyen különbség sokszor véletlen műve lehet.

Az American Cancer Society megállapítása szerint az Egyesült Államokban a melanoma utána a prosztatarák a második leggyakoribb daganatos betegség a férfiak körében – minden hetedik férfinál diagnosztizálnak prosztata daganatot élete során.


A kezelése műtéti eljárással és sugárkezeléssel sok esetben sikeres. A tumorok többnyire lassan növekednek, így fontos a mielőbbi felismerés. A standard szűrési módszere a prosztata által termelt fehérje – PSA (prosztata specifikus antigén) szintjének mérése a vérből, mely az ilyen esetekben többségében emelkedést mutat.

Jacobs hozzátette még, hogy a kialakulás kockázata csökkenthető az egészséges életmódra való törekvéssel- az elhízás kerülésével és a dohányzás abbahagyásával, hiszen ezek egyértelmű kapcsolatban állnak a halálos kimenetelű prosztata daganat előfordulásával.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 24 12:00:00/