A herecsavarodásról
Gyakran keresik fel az orvosokat herefájdalommal. Ennek több oka is lehet, a legtöbb jóindulatú, néhány súlyosabb (például a herecsavarodás vagy a tumor). Herecsavarodás vészhelyzet!

Mi a herecsavarodás?

Az ondózsinór tartalmazza az ondóelvezetőt (amely hordozza spermiumokat), az ereket és az idegeket. Herecsavarodásról akkor beszélünk, amikor az ondózsinór megcsavarodik maga körül. A fájdalom mellett a vér nem éri el a herét (ekkor iszkémiáról beszélünk). Súlyos esetekben ez nekrózissal jár: a herék elhalnak.

A herecsavarodás, más néven here torzió, gyerekeknél és általában 25 év alatti felnőtteknél fordul elő. A fájdalom hirtelen jelentkezik, és néha megerőltető testmozgás, vagy trauma előzi meg. Általában a herezacskó felére terjed ki (bal vagy jobb here). A fájdalom néha elmozdul az ágyék felé, és felkúszik az ondóvezeték mentén (az alhas irányába) és / vagy hasi fájdalom, hányinger vagy hányás kíséri.

A herezacskó aszimmetrikus, mert az érintett here emelkedik. Lehet némi bőrpír és duzzanat is.

Vészhelyzetben a here

A Doppler ultrahang segítheti a diagnózist a here vérellátásának kiértékelésében, de olyan esetekben, amikor nem áll rendelkezésre, vagy ha a fájdalom közel hat órája tart, azonnal operálni kell. Ha a herék hat óráig vérellátás nélkül maradnak, visszafordíthatatlanul károsodnak.

A műtét során az orvos felnyitja a herezacskót, hogy felmérje a helyzetet. Ha a here életképes, „kibogozza” és rögzíti (orchidopexia). Ha nem menthető, el kell távolítania a herét (orchiectomia). Ebben az esetben, here protézist is javasolhat.

Megelőző intézkedésként, a második herét is rögzítik.

Ha technikai okokból, nem lehetséges azonnal elvégezni a műtétet, az orvos megpróbálja kézzel kicsavarni, de ez nem helyettesíti a lehető leghamarabbi műtétet.

Milyen hatása van a termékenységre?

Különösen fontos a gyors műtét, a termékenység fenntartása érdekében. Amikor egy herét el kell távolítani, nem mindig lehetséges, a másik here megfelelő működésének a biztosítását. Egyes esetekben az immunrendszer beleszól és spermák ellen antitesteket termel.


Forrás: www.planetsante.ch - Fotó: Simon Pearson (Flickr.com)
2015 ÁPR 14 22:26:48/