A húgyhólyagrák kezelése
Sebészi kezelések: Nem izominvazív daganatok transurethralis resectióval (TUR, endoszkópos módszer) távolíthatók el. 

A műtét során a teljes daganattömeg eltűntethető. Amennyiben nincs izomszövet a mintában, ismételt TUR - műtét indokolt. Izominvazív daganatok esetében gyógyulást nem lehet elérni az endoszkópos módszerrel. Amennyiben a beteg általános belgyógyászati állapota lehetővé teszi, radikális cystectomia (radikális eltávolítás) végezhető. A radikális cystectomia során a kismedencei, obturátor nyirokcsomók kerülnek eltávolításra, de a lymphadenectomia (a nyirokmirigy műtéti eltávolítása) kiterjesztése mellett számos klinikai vizsgálat érvel. A hazai gyakorlatban a leggyakoribb sebészi eljárások az orthotopicus ileumhólyag, sigmából képzett új hólyag, ileum conduit – kirekesztett ileumhólyag (vizeletes zacskó viselésével jár).

Kemoterápiás kezelés: Helyi, intarvesicalis (hólyagon belüli) kemoterápiát kell alkalmazni a közepes kockázatú és a recidiváló (kiújuló), alacsony kockázatú, nem izominvazív hólyagrákok esetében. A kezelés célja a betegség kiújulásának csökkentése, megelőzése. Szisztémás kemoterápiát (az egész szervezetet érintő) az izominvazív daganatok kezelésére használnak.

Radioterápiás kezelés: Ez egy perkután (bőrön keresztüli), konformális, megavoltos sugárkezelés. A radikális cystectomiát elutasító, vagy arra nem alkalmas állapotban lévő betegeknél alkalmazzák.

Immunterápia: A lokális, hólyagon belüli immunterápia célja a betegség kiújulásának megakadályozása és a progresszió (súlyosbodás) megelőzése.

Utánkövetés: Azért szükséges, mert a nem izominvazív daganat kiújulásának esélye 40-70%. Az ellenőrzés 2 évig, háromhavonta ultrahangvizsgálat, cisztoszkópia és vizeletcitológia. A harmadik évben 4 havonta, majd 3-5 évig 6 havonta. Később – a nagy rizikójú esetekben – évente, az előbb felsorolt vizsgálatok. Radikális cystectomia után 3 havonta fizikális vizsgálat, laborvizsgálatok, sav-bázis anyagcsere-vizsgálatokkal kiegészítve ultrahangvizsgálat történik. Hasi és kismedencei CT-vizsgálat és mellkasi röntgen-vizsgálat évente, vagy metasztázis (átterjedés) kialakulásának gyanúja esetén. Irradiáció (besugárzás) után a fenti vizsgálatokat 3 havonta végzendő hólyagtükrözéssel kell kiegészíteni.  

Forrás Orvosi hetilap

2014 JÚL 01 09:13:54/