A kóla nagyon rossz a vesének
Naponta két pohár kóla megkétszerezi a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát!

Igen, ennek az italnak a veszélye nem korlátozódik a magas cukortartalomra, hanem ott van a foszforsav nagy mennyisége.

A többször megkérdőjelezett kóla

A kóla és a cukor...

A kóla továbbra is nagyon népszerű ital, minden kritika ellenére. A legfontosabb kritika a magas cukortartalma miatt éri, ami túlsúlyhoz és cukorbetegség kialakulásához is vezethet, ha sokat és rendszeresen fogyasztják. Ugyanez a helyzet az összes többi cukrozott üdítőitallal.

És most: a kóla és a foszforsav

Egy másik veszély fenyegeti a kóla fogyasztókat. A kóla foszforsav tartalmához kapcsolódik. Ez az anyag, amelyet az üdítőitalok között csak a kólában találunk, felelős a savas ízért. Más típusú üdítőitalokban citromsavat alkalmaznak. Azonban a magas foszforsav köztudottan csökkenti a vese működését, elősegíti a vesekő kialakulását.

E jelenség illusztrálására, amerikai kutatók felvettek 500 személyt, akiknél nemrég veseelégtelenséget diagnosztizálták. Kikérdezték őket étkezési szokásaikról, beleértve az italokat is és összehasonlították egy kontroll csoporthoz. Megállapították, hogy két pohár kóla, megduplázza a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát.

A „light” kólánál sincs másképp.

Azonban nem mutattak ki szignifikáns kapcsolatot más üdítőitalokkal, amely megerősíti gyanút a foszforsavval szemben.

Veseelégtelenség, gyakori, súlyos és csendes betegség

A vesebetegség gyakori, 3 millió franciát érint, néhányuk nem is tud róla.

A vesebetegséget nehéz diagnosztizálni korai stádiumban, mert nagyon alattomos. Csendesen alakul ki évek alatt, míg nem egy visszafordíthatatlan veseelégtelenségben mutatkozik meg. Ezért fontos az ellenőrzés(egyszerű vér- és / vagy vizelet teszt), különösen a veszélyeztetettek csoportjánál (diabéteszes, hipertóniás, 60 éves kor felett, a családban előforduló genetikai vesebetegség, a vesét potenciálisan mérgező gyógyszeres kezelések).

Ha jelenleg ajánlott a vesebetegeknek kerülni a kólát és egyéb magas a foszforsav tartalmú élelmiszereket, mint a hús, érdekes lenne kiterjeszteni ezt a javallatot.

További tanulmányok eredményére várva, a veszélyeztetetteknek vigyázniuk kell a kólával és nem szabad naponta inniuk.


Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Dustin Gaffke (Flickr.com)