A prosztata megnagyobbodás elleni gyógyszerek könnyíthetik a vesekövek okozta szenvedést
 A kutatók szerint a sebészeti beavatkozások szükségét is csökkentheti a gyógyszer.

A vesekövek kezelése az elmúlt 30 év során nem sokat változott, azonban a tamsulosin nevű gyógyszer most újítást hozhat. A kutatók szerint a sebészeti beavatkozások szükségét is csökkentheti.


Emberek milliói szenvednek a vesekövek okozta kellemetlenségektől. A kristályok, melyek nagysága homokszemcsétől akár gyöngynagyságúig terjedhet (de esetenként még nagyobb is lehet), kínozzák az embereket a húgyutakon való áthaladás közben. Azonban könnyebben haladtak át nagyobb kövek is azokban, akiket prosztata megnagyobbodás miatt kezeltek. Az eredmények alapján csökkenhet a sebészeti beavatkozások szüksége.


Az ausztrál kutatók 400 beteget kezeltek tamsulosinnal. A kezelt betegeknél gyakrabban figyelték meg a nagyobb kövek keresztülhaladását, mint a placebo csoportban.


„A vesekő rejtélyes betegség, leggyakrabban fiatal, egészséges felnőtteknél jelentkezik” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Jeremy Furyk. „Rendkívül fájdalmas, amikor ezek a kristályos ásványok áthaladnak a vizeletelvezető rendszeren, és a sürgősségi osztályon való látogatások hátterében gyakran ez az állapot áll. A fentiek alapján a nagyobb kövek esetében sincs szükség sebészeti beavatkozásra, így fejlesztve a kezelést és csökkentve a költségeket.Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen a tamsulosinnal az otthonukhoz közel kezelhetjük a betegeket, nem szükséges nagyobb központba való áthelyezés.”


A vesekövek megelőzése az elmúlt 30 év során nem nagyon változott, az orvosok sok folyadék fogyasztását és a kalcium-oxalátban gazdag ételek (rebarbara, mandula) kerülését ajánlják.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 08 16:00:00/