A prosztatarák lézeres kezelése átalakíthatja az eddigi protokollt
Egy új prosztatarák-terápiás eljárás során lézer és egy mélytengeri baktériumból készült gyógyszer segítségével eliminálják a daganatot anélkül, hogy súlyos mellékhatásokat okoznának.
A prosztatarák műtéti kezelése vagy sugárterápia után gyakran marad vissza élethosszig tartó impotencia vagy inkontinencia. Tíz férfiből kilencnél jelentkezik erektilis diszfunkció, míg minden ötödik beteg szenved a húgyhólyag szabályozás zavarától. Ezért is választja sok férfi inkább a „wait and see” („várj és figyelj”) megoldást korai stádiumú tumorok esetén, mely során csak akkor kapnak radikális kezelést, ha a daganat agresszív növekedésbe kezd.

A jelenlegi kísérleti kezelések során 413 férfit vizsgáltak, s közülük közel a felénél nem maradt vissza daganatos szövet. A technológiát az izraeli Weizmann Institute of Science intézményben fejlesztették ki. A kezelés során egy olyan anyagot használnak, melyet egy teljes sötétségben élő mély tengeri baktériumból vonnak ki, s csak akkor válik toxikussá, ha fény éri. Tíz optikai szálat vezetnek a perineumon – a végbélnyílás és a herék közti rész – keresztül a daganatos prosztata állományba. Amikor a vörös lézert bekapcsolják, az aktiválja a baktériumból kivont anyagot, mely elpusztítja a tumoros elváltozást, az egészséges részt pedig nem bántja.

„Ez mindent megváltoztat” – nyilatkozta Prof. Mark Emberton, aki a University College London munkatársa, és tesztelte az új technikát. A kutatásban 47 kórház vett részt Európa-szerte, s a betegek 49%-a teljes remissziót mutatott a kezelést követően. A terápia utáni ellenőrzések során a betegek csupán 6%-ánál volt szükség prosztata eltávolító műtétre, míg a kezelésben nem részesülők 30%-ánál végeztek prosztatektómiát. Mindemellett a szexuális aktivitás és a húgyhólyag ürítésre gyakorolt hatása kevesebb, mint három hónapig állt fenn. Senkinél nem jelentkezett jelentős mellékhatás két év elteltével sem.

Gerald Capon, 68 éves férfi West Sussexből nyilatkozott a BBC-nek: „Teljesen meggyógyultam. Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, amiért részt vehettem a kísérletben.” Gerald a kezelés másnapján el is hagyhatta a kórházat.

„A kezelés megválasztása során mindig a nyereség-veszteség mérlegelése szükséges. Hátránynak számítanak a mellékhatások, így az impotencia és az inkontinencia. Most már van egy olyan terápiás megoldás a kezünkben, mely segítségével kiküszöbölhetjük ezeket a mellékhatásokat. Ez teljesen átalakítja az eddigi gyakorlatot” – magyarázta prof. Emberton.

Az Egyesült Királyságban több mint 46.000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal évente, de hazánkban is ezres nagyságrendben fordul elő a betegség. Az elváltozás a lassan növekvő daganatok közé tartozik, de még így is sok beteg haláláért tehető felelőssé. Az új kezelés sajnos még nem elérhető a betegek számára, Angliában 2017 elején kerül felülvizsgálásra.

Dr. Matthew Hobbs, a Prostate Cancer UK munkatársa szerint az eljárás egy középutat ajánl a férfiak számára. A következő kihívás a betegek pontos megválasztása: ki tartozzon a „wait and see” kategóriába, ki részesüljön lézeres kezelésben, illetve kinél elkerülhetetlen a radikális terápia.

A kutatást a The Lancet Oncology című kiadványban publikálták.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 05 16:00:00/