A prosztatarák terjedésének célpontja határozza meg a betegek túlélésének időtartamát
A legfrissebb kutatásból az derült ki, hogy az, hogy a prosztatadaganat melyik szervre terjed tovább, közvetlenül befolyásolja a beteg túlélési esélyét.

Az eredmények szerint azok a betegek élnek a legtovább, akiknek daganata csak a nyirokcsomókra terjed át. A legalacsonyabb túlélési esélye azoknak a betegnek van, akikben a daganat a májra terjed át, a tüdő és csont áttéttel rendelkező betegek túlélési esélye pedig „valahol középen van” – derült ki a Duke Egyetem orvosi karának kutatásából.


„Eredményeink segíteni fognak a klinikai döntéshozásban az előrehaladott prosztatadaganatban szenvedő férfiak esetében” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Susan Halabi. „Arra is rávilágítanak, hogy a prognosztikus alcsoportokat is figyelembe kell venni a klinikai kísérletekben tesztelt kísérleti terápiák esetében.”


A kutatók 8 736 olyan férfi adatait elemezték, akik áttétes prosztatadaganatban szenvedtek. Az adatok kilenc nagyszabású, fázis III kísérletből származtak. Mindegyik beteg a standard kezelést kapta, amely a docetaxel nevű gyógyszerrel végzett kemoterápiát foglalja magában. Az áttét helyét különböző csoportokra osztották: tüdő, máj (tüdő nélkül), csak a nyirokcsomók, csont nyirokcsomók nélkül, valamint más szervek áttéte nélkül.


A betegek közel 73 százalékában mutattak ki csont áttétet. Ezeknek a pácienseknek az átlagos túlélési aránya valamivel több mint 21 hónap volt.


A Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent kutatásban a legkisebb alcsoportot azok a betegek tették ki (mindössze 6,4 százalék), akikben nyirokcsomó áttét alakult ki. Az ő esetükben volt azonban a leghosszabb, körülbelül 32 hónap az átlagos túlélési arány. A máj áttéttel rendelkező betegek az összes beteg 8,6 százalékát tették ki, és esetükben mutatták ki a legalacsonyabb, csupán 14 hónap átlagos túlélést.

A kutatók azt is hozzátették, további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderítsék, hogyan és miért terjed át a prosztatadaganat más szervekre.


Forrás: Medipress - Fotó: Wikipedia
2016 ÁPR 05 09:22:43/