A vizelet magas paracetamol-szintje rontja a férfiak nemzőképességét
Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a pároknál, ahol a férfi vizeletében magasabb a paracetamol szintje, nehezebben jön össze a terhesség, mint ott, ahol alacsonyabb.

A paracetamol recept nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapító szer, emellett ezt az összetevőt termeli a szervezet is az anilin lebontása során, amely a gumiban, rovarirtóban, ételfestékekben, kozmetikai szerekben és számos ruházatban megtalálható.


Amint arról a kutatást vezető Melissa Smarr, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének munkatársa beszámolt, a férfiak vizeletében található paracetamol csak kismértékben származott gyógyszerekből, nagyobb mértékben inkább a környezeti tényezőkből.


A vizsgálat során 501 párt kísértek figyelemmel 2005 és 2009 között Michigan négy és Texas tizenkét megyéjében, a nők 18 és 44 év közöttiek voltak, a férfiak szintén minid 18 év felettiek. A vizsgálat elején valamennyi résztvevőtől vizeletmintát vettek. Összességében a nők vizeletében magasabb volt a paracetamolt szintje, mint a férfiakéban (26,6 ng/ml szemben a 13,2 ng/ml-rel), ám ennek nem volt hatása a teherbe esésre, míg ott, ahol a férfiaknál volt magas ez a szint, a teherbeesés esélye 35 százalékkal csökkent.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 19 16:00:00/