Az urak is bátran végezhetik ülve kisdolgukat
Foglaljon helyet! Dr. Wolfgang Bühmann német urológus számolt be az ülve vizelés anatómiai, pszichológiai és higiéniai előnyeiről

Egy méter távolságból a piszoárba célozni? Nem probléma egy igazi férfi számára. Bele is találni azonban már nagyobb kihívás. “A felnőtt férfiak is játékosak, ez nem változik a kor előrehaladtával sem.” - ecsetelte dr. Wolfgang Bühmann urológus, a Német Urológusok szakmai szövetségének szóvivője.

De hiába okoz örömet még a legtöbb úriembernek az állva vizelés, az ülő változat több előnnyel jár. Ugyanis útóbbi esetben a vizelet valóban a WC-kagylóban végzi, nem az ülőkén.


“Aki kiveszi a részét a fürdő vagy WC takarításából, az ügyel arra, hogy semmi se menjen mellé. Aki nem, az kevésbé figyel oda erre.” - állítja Bühmann. Az urológus egy magánjellegű felméréssel támasztotta alá kijelentését: három, tíz és tizenhárom éves közöti gyermek apjaként megfigyelte, hogy amióta a gyerekeinek maguk után kell takarítaniuk a fürdőben, azóta ők is jobban ügyelnek a tisztaságra.


Nincs egészségügyi előnye az állásnak

Sem anatómiai, sem orvosi szempontból nincs előnye az állva vizelésnek. 

“A férfiak húgycsövében két görbület van. A WC-n ülve csak egyszerüen lógni kell hagyni a hímvesszőt, ez megfelel a természetes állapotának." - magyarázza Bühmann. Mivel a húgycső rugalmas és nyújtható, így a “kisdolgot” akár állva, akár ülve is el lehet végezni.

Idősebb, prosztatamegnagyobbodásban szenvedő uraknak kifejezetten azt tanácsolja dr. Bühmann, hogy ne álljanak: “Prosztataproblémák esetén tovább eltart a hólyag ürítése, akár 3 percig is, ilyenkor kényelmesebb ülni.“ Ezen kívül az érintetteknek gyakran éjszaka is WC-re kell menniük. Ha hirtelen áll fel, vagy áll hosszabb ideig, ilyenkor könnyen elszédülhet. Ezért ebben az esetben is inkább az ülést javasolja az orvos.

Az orvos úgy tapasztalta, a fiatalabb generációk több hajlandóságot mutatnak arra, hogy inkább ülve végezzék a dolgukat. Ezt a változásban lévő nemi szerepekkel magyarázza dr. Bühmann: “Manapság már a férfiaknak is ki kell venni a részüket a WC és fürdőszoba takarításából.”


Már a kisfiúknak is érdemes ezt tanítani

Szülőként érdemes már kezdettől fogva az ülve pisilésre szoktatni a kisfiúkat. “Ettől nem lesznek puhányok, sőt.” - nyugtat meg mindenkit az orvos. Nem kell a fiúk és lányok közötti különbségek kialakulását kikényszeríteni, hiszen ez magától megtörténik a pubertáskor. 

Azoknak, akik mégis az állva pisiléshez ragaszkodnak, a piszoár használatát javasolja dr. Bühmann. “Ott nyugodtan vizelhet állva, anélkül, hogy tartania kellene attól, hogy kikapna ezért.” - állítja a szakértő. Az sem tragédia, ha mellémegy - de takarítani így is kell.


Forrás: www.apotheken-umschau.de - fotó: NeilThompson (flickr.com)
2015 OKT 19 23:22:36/