Brit szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a fiúknak is kellene adni HPV-oltást
A szakértők szerint a lányoknak beadott HPV-oltást a fiúknál is alkalmazni kellene a gégerák és a fej-nyaki daganatok megelőzése érdekében, és ha az egészségbiztosítás nem teszi ezt, az diszkriminatív.

Az oltás a humán papillomavírus ellen nyújt védelmet, amely több ráktípust, köztük méhnyakrákot, valamint fej-, gége- és nyaki daganatokat okozhat. Nagy-Britanniában a méhnyakrák 70 százalékát megakadályozó védőoltás jelenleg ingyenesen jár a 12-13 éves iskolás lányoknak, de a kormány egyelőre nem hajlandó kiterjeszteni az oltást a fiúkra. A brit egészségügyi minisztérium most végez néhány klinikán egy próbavizsgálatot, amellyel a vakcina fiúkon való alkalmazásának költségeit és hatékonyságát tesztelik.


Egyre több szakértő állítja azonban azt, hogy a lányok mellett a kamasz fiúknak is alanyi jogon fel kellene ajánlani a védőoltást a gégerák és a fej-nyaki daganatok megelőzése érdekében. A kutatások kimutatták, hogy a HPV-vel összefüggő fej-nyaki daganatok megnégyszereződtek az 1990-es évek óta, és napjainkban évi közel 2000 esetet regisztrálnak. A HPV-fertőzés gyakoriságának növekedéséért részben az orális szex elterjedését okolják, amely a fertőzés terjedésének egyik leggyakoribb módja.


Margaret Stanley, a Cambridge-i Egyetem immunológus professzora így nyilatkozott a kérdésről: „Meglehetősen kockázatos megközelítés az, ha csak női oltási programra hagyatkozunk a HPV-fertőzés visszaszorításában. A HPV megszüntetéséhez mindkét nem számára védettséget kell biztosítanunk. A HPV nemi úton terjed, de a vakcina nem hatékony, ha valaki már megfertőződött a HPV vírussal. Éppen ezért adjuk a lányoknak 12-13 éves korukban, amikor még nem élnek szexuális életet.”


A védőoltás egy adagja 130 fontjába kerül a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS), és a védettség szavatolásához két dózisra van szükség hat hónap alatt.

A szakértők szerint igaz, hogy az NHS-nek 20 millió fontot kellene a fiúk oltására fordítania, ez azonban még mindig sokkal kevesebb, mint az a 30 millió font, amelyet jelenleg a HPV-vel összefüggő daganatos megbetegedések és más betegségek, például a genitális szemölcs kezelésére fordítanak.