Egy újonnan azonosított fehérje újabb reményt ad a férfi fogamzásgátló kifejlesztéséhez
A kutatók sikeresen izoláltak egy, jellemzően a spermában megtalálható fehérjét. Egereken végzett kísérletekben ezt a fehérjét eltávolították, aminek következtében a hím egyedek terméketlenné váltak, ám az állatok továbbra is változatlanul képesek voltak a párosodásra.

Az eredmények, amelyek a Science nevű szaklapban jelentek meg, azt jelenthetik, hogy egy lépéssel közelebb jutottunk a férfi fogamzásgátló kifejlesztéséhez.


Évtizedek óta léteznek nők számára kifejlesztett fogamzásgátlók, de mi a helyzet ezek férfi változatával? Korábbi kutatások már felfedték, hogy az immunválasz kialakulásában kulcsszerepet játszó kalcineurin fehérje a férfiak nemzőképességében is fontos szerepet tölt be. Ám a fehérje több féle formában van jelen a herékben, ami megnehezítette a kutatók számára az egyes formák szerepének azonosítását. A legújabb kutatásokban azonban sikerült bebizonyítani, hogy kizárólag a spermát alkotó sejtekben fordulnak elő a calcineurin azon formái, amelyekben megtalálható a PPP3CC nevű katalítikus-, és a PPP3R2 nevű regulációs-alegység. A spermaképződés során a PPP3CC és a PPP3R2 összekapcsolódva alkotják a kalcineurin komplexet.  


Masahito Ikawa és az Osakai Egyetem kutatócsapata ezt követően alaposabban megvizsgálták ezeket a spermára jellemző kalcineurin alegységeket. A PPP3CC-ért felelős gén kikapcsolásával sikeresen előállították a kalcineurin olyan mutációját, amelytől a hím egerek terméketlenné váltak - ám továbbra is párzásra képesek maradtak. 

 

A PPP3CC-től megfosztott spermium nem mozgott megfelelően, és nem volt képes áthatolni a petesejtet körülvevő membránon, sőt még mesterséges megtermékenyítésre sem voltak alkalmasak ezek az ivarsejtek. Ezt követően a csapat számítógépes spermaanalízissel megvizsgálta a spermiumok mozgékonyságát. Kiderült, hogy hogy a petesejtet körülvevő membrán áthatolásához szükséges ún. hiperaktiváció folyamat során a PPP3CC-től megfosztott spermium fejét a farokkal összekötő középrész nem olyan hajlékony, mint a normális ivarsejtek esetében.


Legalább két, szervtranszplantációk után használt immunszupresszív gyógyszerről ismert, hogy kalcineurin-gátló hatással rendelkezik. Mindössze 4-5 napos kezelést követően, a spermium rugalmatlanná vált középrésze miatt terméketlenné váltak azok a férfiak, akiket ezekkel a gyógyszerekkel kezeltek. Azonban érett, vad típusú spermiumokon végzett in vitro kísérletek során a gyógyszer nem befolyásolta a spermiumok mozgékonyságát vagy a középrész hajlékonyságát. Ez azt jelenti, hogy a fehérje a még fejlődésben lévő férfi ivarsejtek számára jelentős. Fontos megjegyezni azt is, hogy a gyógyszerrel kezelt hím egerek termékenysége - így a spermiumok mozgékonysága és a középrész hajlákonysága - helyreállt egy héttel azután, hogy a kutatók abbahagyták a gyógyszer adagolását.

 

Ez a sperma-specifikus kalcineurin-komplex az emberben is megtalálható, így egy nap talán egy kalcineurin-gátló felhasználásával kifejleszthetők lesznek férfiak számára a visszafordítható hatású fogamzásgátlók.

Forrás: www.iflscience.com - fotó: Grace Hebert (flickr.com)
2015 NOV 02 23:58:01/