Ez a 7 táplálkozási tanács segíthet a vesekő megelőzésében
Akinek már volt veseköve, tudja, mennyire fájdalmas lehet. Sajnos az a rossz hír, hogy bármikor újraképződhetnek a kövek. De van egy jó hírünk is: a megfelelő táplálkozással tehetünk a megelőzésért.

Veseköveknek nevezzük a vesében kialakuló kemény kristályos lerakódásokat.  Akkor alakulhatnak ki, ha túl sok ásványi anyag kerül a vizeletbe. Ezek általában nem nagyobbak egy homokszemnél, ebben az esetben gond nélkül távoznak a szervezetből. Amikor azonban nagyobbra nőnek, eltömíthetik a húgycsövet, és erős fájdalmat és vérzést válthatnak ki. Ebben az esetben gyakran gyógyszeres, vagy akár kórházi kezelésre is szükség lehet. 


A javasolt táplálkozással kapcsolatban kérje ki orvosa tanácsát, ám a lentiekben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:


1. Bőséges folyadékbevitel: igyon meg legalább 10 pohár folyadékot naponta, ennek legalább a fele tiszta víz legyen. Így biztosíthatja a híg vizeletet, és megelőzheti az ásványi anyagok lerakódását.

2. Kálciumban gazdag táplálkozás: bár gyakran kálcium-oxalátból állnak, de az ételekben található kálcium megakadályozza, hogy az oxalát felszívódjon a bélben, és így a vesekő-képződést. Javasolt kálciumforrások lehetnek a tejtermékek, a narancs és a brokkoli. A kálcium-készítmények azonban nem javallottak, mert megemelik a vér kálciumszintjét, ami kedvez a vesekövek kialakulásának.

3. Sok zöldség és gyümölcs: a káliumban gazdag gyümölcsök - pl. a banán - védenek a leginkább a vesekövektől, de érdemes cok citrusfélét is fogyasztani. Kerülje azonban a grépfrútot, és a spárgát sem javasolják a szakértők.

4. Magnéziumban gazdag táplálkozás: ez az ásványi anyag gátolja a kálcium-oxalátkövek növekedését. Sok magnéziumot tartalmaznak a gabonafélék, a hüvelyesek, a bogyós gyümölcsök, a banán, a zöldségek és a tej.

5. Kevesebb sót: a konyhasóban található nátrium összekapcsolódhat az oxaláttal, ezért ügyeljen arra, hogy naponta legfeljebb 1500 mg nátriumot fogyasszon. Sok só található pl. a készételekben és a konzervekben.

6. Kerülje az oxalátot: a kálcium és az oxalát kötéséből vesekövek képződhetnek. Inkább mondjon le az olyan, oxalátban gazdag élelmiszerekről, mint a célka, spenót, mángold, rebarbara, tea, kávé, kóla, csokoládé vagy diófélék.

7. Kerülje a fehérjét: az állati fehérje növeli a vesekő kialakulásának esélyét. Fogyasszon minél kevesebb vörös húst.


Forrás: www.aponet.de - fotó: Nick Gaydos (flickr.com)
2015 NOV 16 21:37:00/