Hatékony az új, férfi fogamzásgátló injekció
A férfiak számára eddig csupán az óvszer és a vazektómia jelentett megoldást a fogamzásgátlásra, de most úgy új, megbízható és visszafordítható opció jelent meg a piacon. A Vasalgel nevű injekció a spermát blokkolja, s az eddig kísérletek szerint semmilyen mellékhatása nincs.

Egyelőre még csak nyulakon tesztelték a Vasalgel injekciót, amelynek hatására a rágcsálóknak 29 napon belül nem távozott sperma a szervezetéből. Az emberekkel folytatott klinikai kísérletekre még idén sor kerül, állítja a kutatással foglalkozó kaliforniai nonprofit szervezet, a Parsemus Alapítvány.


“A Vasalgel nem-hormonális alapú férfi fogamzásgátló injekció, amelynek hatása 12 hónapig tart. Az injekciót a herékbe kell adni, hogy aztán a hidrogél képes legyen a sperma blokkolására. A kutatásokkal jól haladunk, de még további kísérletekre van szükség. A fogamzásgátló szerek kutatása rendkívül drága projekt” – mondja Dr. Elaine Lissner, az alapítvány elnöke.


Évente több mint 85 millió nem kívánt terhességre kerül sor világszerte. A legtöbb pár az óvszert használja védekezésként, de évente a terhességek 18 százaléka a gumi nem megfelelő használatából fakad. A vazektómiával az a probléma, hogy végleges és visszafordíthatatlan megoldást ad, így a férfiak és a nők egyaránt régóta várnak egy megbízható, visszafordítható férfi fogamzásgátló eszközre.


A kutatás a Basic and Clinical Andrology szaklap friss számában jelent meg.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 01 12:00:00/