Még a vastagbélrákra hajlamos férfiakon is segíthet az egészséges életmód megelőzni a betegség kialakulását
Az American Cancer Society adatai szerint a vastag-és végbélrák a harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban. A daganattípus hazánkban is fontos népegészségügyi probléma, évente mintegy 13 ezer új beteget diagnosztizálnak.

Vajon hány életet lehetne megmenteni, ha az emberek kicsit jobban odafigyelnének magukra és egészségesebben élnének? És mi is lenne pontosan a teendő? Az erre irányuló kutatások szerint az egészséges táplálkozás, a cigarettázás elhagyása, a rendszeres testmozgás és a csökkentett alkoholbevitel már elegendő volna ahhoz, hogy a rosszindulatú vastagbéldaganatok kialakulási esélyét csökkenteni lehessen. Dr. Andrew Chan, a bostoni Harvard Medical School társprofesszora szerint ezek olyan életmódbeli változtatások, melyre életkortól, nemtől, rizikófaktoroktól függetlenül minden embernek törekednie kéne.


Az már eddig is ismert tény volt, hogy egészséges életmóddal csökkenthető a vastagbéldaganat kialakulási esélye, de a legújabb elemzések szerint ez még azokra is vonatkozik, akik a betegségre hajlamosító génekkel rendelkeznek.


Egy brit kutatás, melyet Matthew Frampton és Dr. Richard Houlston, a Royal Marsden NHS Foundation Trust és a The Institute of Cancer Research munkatársai végeztek, arra a megállapításra jutott, hogy bizonyos génmutációk egyikével rendelkező férfiaknál nagyobb eséllyel alakulhat ki rosszindulatú vastagbéldaganat. A felállított matematika modell szerint nagyjából az 1,4 millió vizsgált alany egynegyede birtokolta a betegségre hajlamosító génmutációk egyikét és ezen férfiak több mint 29%-ánál fejlődhet ki ténylegesen a betegség az elkövetkező 25 évben. Ez a magas arány viszont egészséges életmód bevezetésével 13%-ra lenne csökkenthető.

Ezen eredmények brit lakosságra való átvezetése azt jelentené, hogy 10000 vastagbélrákra hajlamos férfi közül csupán egészséges életmód bevezetésével és konzekvens gyakorlásával körülbelül 600-ukat lehetne megkímélni a gyakran halálos kimenetelű betegség következményeitől az elkövetkező 25 évben.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 25 09:00:00/