Napi két csésze kávé csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét
Tizenhárom kutatás eredményeit vetették össze a szakemberek, és kiderült, hogy a rendszeres kávézás segít elkerülni a prosztatarákot.

A sanghaji Tongji University Hospital munkatársai tizenhárom tudományos kutatást vettek górcső alá, amely világszerte összesen 550 ezer férfi adatait vizsgálta. Kiderült, hogy a rendszeres kávézók – akik naponta legalább két csésze feketelevest vesznek magukhoz – 24 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg prosztatarákban, illetve kisebb eséllyel halnak is bele a betegségbe, ha mégis megkapták azt.


A Nutrition And Cancer című szaklapban publikált anyag szerint a jelenség oka az, hogy a kávénak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ezen felül úgy tűnik, hogy két összetevő, a cafestol és a kahweol a rákos sejtek növekedését is megakadályozza.


A szakemberek azt is kiemelték, hogy noha a legtöbb férfi esetében a kávé pozitív élettani hatásokat hoz magával, a mértékletes fogyasztás itt is fontos, hiszen a koffein egy bizonyos mérték fölött alvászavarokat okoz, ami szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet, bizonyos tanulmányok szerint pedig nem kizárt, hogy a férfiak – és nők – termékenységére is hatással van.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 03 09:00:00/