Nem csak kitaláció a férfi influenza
A vírus azért sújtja keményebben a férfiakat, mert az ösztrogén nemi hormon a nőkben csökkenti a vírus szaporodási képességét.

A férfi influenza a nők szemében világszerte nem más, mint puhányság, gyenge kifogás néhány szabadnapra a munkahelyen, vagy kibújás a házimunkák alól. Bár régóta elfogadott tény, hogy a nők fájdalomküszöbe magasabb, mint a férfiaké, a kutatók most újabb bizonyítékkal szolgáltak a vitában. Arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi influenza igenis valóságos jelenség, sőt a férfiak esetében súlyosabb, mint a nőkben.


Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a pajzs, amely megvédi a nőket az agresszívabb tünetektől nem más, mint az ösztrogén nemi hormon. Kimutatták, hogy az ösztrogén antivirális hatással rendelkezik az influenza A vírussal szemben.


„Felfedezésünkben klinikai lehetőségeket is látunk, és azt reméljük, hogy a meddőség és a menopauza kezelésében alkalmazott terápiás ösztrogént az influenza ellen is fel lehet majd használni” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Sabra Klein.


Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az ösztrogén antivirális hatással rendelkezik a HIV, az Ebola és a hepatitisz vírusokkal szemben. A kutatók ezért most arra vállalkoztak, hogy kiderítik, vajon a nemi hormon gyakorol-e ugyanilyen hatást az influenzavírusra is. A vírusok úgy fertőzik meg a szervezetet és okoznak megbetegedést, hogy bejutnak egy sejtbe, és a gazdasejtben lemásolják magukat. A fertőzött sejtekből kiszabadulva a vírus elterjed az egész testben, és átterjed más emberekre is. A vírus másolatainak mennyisége határozza meg a vírusfertőzés súlyosságát.


A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az ösztrogén az influenzavírus replikációs képességét. Nazális sejteket gyűjtöttek be férfi és nő donoroktól, amelyeket a vírus elsősorban megfertőz. A sejtkultúrákat kitették a vírusnak, ösztrogénnek, biszfenol A környezeti ösztrogénnek, és szelektív ösztrogén receptor modulátoroknak (SERM). Ez utóbbiak az ösztrogén működését utánzó vegyületek, amelyeket a hormonkezelésben használjuk.


Az American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az ösztrogén, a raloxifen SERM vegyület és a biszfenol A a női nazális sejtekben csökkentette az influenzavírus replikációs képességét. Férfiakban azonban nem gátolta a vírus szaporodási képességét.
A kutatók ezen kívül azt is kimutatták, hogy az ösztrogének a béta ösztrogén receptoron keresztül fejtik ki antivirális hatásukat.


 
Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 MÁJ 07 09:00:00/