Nőknél kevésbé gyanakszanak hólyagrákra az orvosok, mint férfiaknál
Azokat a nőket, akik véres vizelet miatt fordulnak orvoshoz, kevesebb mint fele olyan gyakran küldik az urológusok további vizsgálatokra, mint a férfiakat, állítja egy tanulmány. Ez magyarázatot adhat arra, miért diagnosztizálják általában a betegség későbbi szakaszában a hólyagrákot a nőknél, és miért magasabb a halállal végződő esetek száma.  
A vizeletben megjelenő vér gyakran a hólyagrák első tünete. Ennek ellenére, a tanulmány készítőinek eredményei szerint, 9211 véres vizelettel diagnosztizált beteg adatait figyelembe véve a nőknek mindössze 17%-át küldték tovább laborvizsgálatokra 180 napon belül, amelyeken kiderülhetett volna, hogy hólyagrák okozza-e a tünetet, míg ugyanez az arány férfiaknál 39%. 

A kutatók szerint "a véres vizelet félrediagnosztizálása és húgyúti fertőzésre utaló tünetként való kezelése az egyik fő oka a hólyagrák későbbi szakaszban történő felismerésének". Ismert ugyan, hogy a hólyagrák nőknél ritkábban fordul elő, mint férfiaknál, ez azonban nem mentesíti az orvosokat: "ha nem teszünk meg mindent, hogy minél korábban felismerjük a rákot, a kezelés terhei és a halálozási valószínűség nőni fognak". 


Van véleménye?

Olvassa el, mit írnak olvasóink a témáról és ossza meg velünk véleményét, tapasztalatait!

Forrás: sciencedaily.com
2014 OKT 07 01:50:59/