Prosztatarák: miért olyan agresszív az elhízott betegeknél?
Az elhízáshoz társítják az agresszív rákos megbetegedések megjelenését. A Gyógyszerészeti és Strukturális Biológia Intézet (Institut de pharmacologie et de biologie structurale CNRS / Université Toulouse III - Paul Sabatier) kutatói felfedték az egyik mechanizmust, amely felelős a prosztatarák alakulásáért. A prosztatát körülvevő zsírszövet elősegíti a tumorsejtek szerven kívüli terjedését.

A prosztatát a periprostaticus zsírszövet veszi körül. Egy prosztatarák evolúciója során, a tumor sejtek beszivároghatnak a szervet körülvevő zsírszövetbe. Ez egy fontos lépés, amely egy lokálisan előrehaladott betegséget jelez, mert ekkor a rák a szomszédos szervek felé is elkezdhet terjedni.

Ez a jelenség gyakoribb az elhízott betegeknél, ahol a periprostaticus zsírszövet bizonyos sejtjének a  adipocytánk a mérete és száma megemelkedett. Ezek a sejtek kemokineket választanak ki, kis bioaktív molekulákat, amelyek képesek más sejteket vonzani. A kutatók kimutatták, hogy a kemokinek prosztata tumor sejteket vonzanak, kölcsönhatásba lépve az egyik receptorukkal a CCR3-mal.

A terápiás célpont a zsírszövetben

Az elhízott egereknél, amelyeket magas zsírtartalmú étrenden tartottak, a prosztata daganatok növekedése és terjedése a gyorsabb és magasabb arányú, mint a normál súlyú egereknél. A mechanizmust embereken is megfigyelték. Egy több mint 100 humán tumor minta vizsgálatából álló tanulmányban, a magas CCR3 szintű daganatok agresszívebbek voltak, gyakoribb helyi elterjedést mutattak, és jobban ellenálltak a kezelésnek.

„A CCR3-at célzó molekulákat már készített a gyógyszeripar más betegségek számára, a kutatók mostantól ezt az új terápiás utat kívánják megvizsgálni, amely csökkentheti a prosztatarák agresszivitását elhízott embereknél," zárja a CNRS.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Gus (Flickr.com)
2016 FEB 08 11:51:52/